Pesin kolač

Pesin kolač

To krasno pecivo iz rdeče pese ali pesin kolač, saj poimenovanje niti ni pomembno, je nastalo v enem lenem nedeljskem popoldnevu. Že nekaj časa sem se poigravala z mislijo, da bi pripravila nekaj drugačnega iz rdeče pese, poleg že znanih kreativnih jedi, ki sem jih že objavila.

https://www.boobeefoodee.si/blog/fenomenalno-najboljsi-pesin-burger/
https://www.boobeefoodee.si/blog/solata-iz-rdece-pese-in-fete/
https://www.boobeefoodee.si/blog/borstborsc/
https://www.boobeefoodee.si/blog/zdrav-cips-za-otroke/

Gajbica je dostavila celo vrečo rdeče pese, ki sem jo najprej umila in dobro ostrgala, osušila in dala kar cele kose kuhat v rahlo osoljeno vodo. To sem dobro ohladila, olupila in narezala na kose; nekaj sem jih zamrznila, 300 g pa zmiksala v pesino kašo.

Pesin kolač
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 8
KAJ POTREBUJEM
za manjši podolgovat pekač:
  • RDEČA PESA, skuhana in ukašena, 300 g
  • MLETI MANDLJI, 100 g (meni so zmanjkali in sem dala 60 g mletih mandljev, 50 g mletih lešnikov)
  • JAJCA, velikost M, 3 komadi
  • RJAVI SLADKOR, 80 g
  • JAVORJEV SIRUP, 2 jušni žlici
  • PRAVI KAKAV, 50 g
  • VINSKI KAMEN (ali pecilni prašek), 2 čajni žlički
  • KOKOSOVO OLJE, 50 ml
  • TEMNA ČOKOLADA, vsaj 70%, 100 g
  • KOKOSOVO OLJE, 50 ml
KAKO TO GRE
  1. Pečico ogrejemo na 180°C.
  2. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem, da dobimo penasto zmes, ki ji dodamo olje in sproti še dodatno stepamo.
  3. V jajčno mešanico skozi sito presejemo kakav in pecilni prašek.
  4. Počasi primešamo pesino kašo in javorjev sirup. Mešanica je precej tekoča, iz posode jo lahko kar prelijemo v pekač/model, ki smo ga obložili s peki papirjem.
  5. Pečemo cca. 45 minut in po tem času izvedemo preizkus z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino peciva; če je izvlečen čist, je peka končana, drugače podaljšamo še za 5 minut.
  6. Ohladimo.
  7. Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki stopimo čokolado, primešamo kokosovo olje in rahlo ohlajeno zmes vlijemo po pecivu.
  8. Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih izdelkov * ovo-vegetarijansko * z jajci

Okus peciva je izjemen, zelo bogat, z rahlo zemeljsko noto rdeče pese – mene ni motila, atija našega je. Če menite, da bi bilo to moteče, dodajte v maso 1 čajno žličko cimeta ali vanilijo v prahu. Je pa pecivo res krasno, zelo sočno, bogato, prava uživancija. 

 

 

Leave a Reply