recepti za zdravo prehrano
 
Žametna polenta z jajci in špinačo

Žametna polenta z jajci in špinačo

Žametna polenta z jajci
Kako v nekaj minutah pripraviti zares mehko, kremno, žametno polento, ki bo kar pobožala jezik?

Nič lažjega kot to! Potrebujete preprosto, domačo, vsem poznano polento, nekaj jajc ali pa za vegane nadomestek – čičerikino moko in špinačo. Še nekaj dobre volje ob mešanju, da nastane zares svilnata jed in voila – krasna večerja/priloga je pred vami! 

Polenta je pravzaprav koruzni zdrob, ki se največkrat na policah najde v instant verziji. Koruzo zmeljejo in predhodno poparijo, tako da nam doma ni potrebno kuhati veliko časa in je ta koruzna poslastica pripravljena v pičlih nekaj minutah. Če pa se želite spopasti z veliko kuhalnico (‘polentarjem, ji tudi pravijo’), kupite pravo domačo polento, ki se kuha skoraj dobro uro, z neprestanim mešanjem. Je pa užitek ob hranjenju potem toliko večji, pa še nekaj kalorij ste pokurili. 🙂

Mi smo pripravili instant verzijo, ker med tednom čas kar zbeži in smo tako prihranili nekaj minut za družinsko Enko pred spanjem. 

Zakaj obožujemo polento?

  • a sploh moramo naštevat?
  • zelo poceni in na voljo celo leto
  • uporabimo lahko instant, ki je zares ekspresna verzija ali pa se poigramo s pravim polentnim kuhanjem
  • domača, lokalna
  • zelo nasitna
  • budgetu prijazna
Žametna polenta z jajci
Žametna polenta z jajci

VEGETARIJANSKO
BREZ MLEKA
BREZ MESA

PORCIJE: za 4 osebe

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 5 min

ČAS KUHANJA: 10 min

KAJ POTREBUJEM

REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica

POLENTA, instant, 1 skodelica

VODA, 3 skodelice

SOL, ščep

SUŠEN ČESEN, ščep

ŠPINAČA, uporabljena sveža, 300 g

JAJCE, 3 

KAKO TO GRE

1. Polento skuhamo po navodilih z embalaže. Malo ohladimo.

2. Jajce ubijemo v skledo in solimo. Dobro razmešamo.

3. V ponev damo olje in ko se malo segreje, vanjo damo polento, nekajkrat premešamo. 

4. Vmešamo jajca in vmešamo v polento. Kuhamo 2 minuti in ves čas mešamo na srednjem ognju.

5. Na koncu primešamo še oprano špinačo, česen in kuhamo, dokler špinača ne uvene. Postrežemo še toplo, obogatimo lahko z naribanim parmezanom, v rastlinski različici pa kvasnimi kosmiči.

 

VEGANSKA VERZIJA:
Namesto jajc razmešamo 3 žlice čičerikine moke z vodo, dodamo malo česna v prahu, sušene paprike, soli in popra. V koraku 4 damo mešanico v ponev in vmešamo v polento. Sledimo nadaljnjemu postopku.

Žametna polenta z jajci
Žametna polenta z jajci
Žametna polenta z jajci
Žametna polenta z jajci
Žametna polenta z jajci
Žametna polenta z jajci

Bi knjigice z zdravimi, slastnimi in preprostimi recepti?