recepti za zdravo prehrano
 
Radičeva solata z jajci in tuno

Radičeva solata z jajci in tuno

Radičeva solata je prva v vrsti spomladanskih solat, ki so trenutno aktualne, sveže, sočne in zdrave. Radič je ravno prav trpka solata, ki jo omehčamo z jogurtovim prelivom, za boost beljakovin in daljši občutek sitosti tudi za kosilo sredi dneva, pa ji dodamo kuhano jajce in tuno v lastnem soku.

Omako bolonjez lahko uporabimo pri različnih ogljikohidratnih prilogah:

  • poljubne vrste testenin (namig: bolje se ujame z makaroni, kot špageti ali rezanci)
  •  riž, pira in ječmen (namig: ker je omaka zelo kremna in gosta, potrebuje nekaj teksture in strukture; predlagam bolj čvrsta žita, drugače prehitro zaidemo v kašo)

Če jo pa razredčimo, lahko dobimo iz nje pravzaprav bogato mineštro. Na koncu kuhanja ji dodamo svežo špinačo, poljubne testenine/riž in natrgan tofu ter si tako pričaramo polnovreden obrok. 

Zakaj obožujemo lečin bolonjez?

  • gre za zelo nezahtevno jed, a slastno jed
  • hitro pripravljena
  • zdravju prijazna
  • na hitro lahko skuhamo velike zaloge in prihranimo čas
  • stročnice so izjemen vir beljakovin in mineralov
  • skromna, poceni leča, ki ne načne prehranskega budgeta
  • zelo uporabna v različnih kombinacijah in variantah (priloga, omaka, juha, mineštra, kot podlaga narastkom, dodatek lazanji, ali kot samostojna jed)
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska

VEGANSKO   
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO

PORCIJE: za cca. 2 litra omake

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 10 min

ČAS KUHANJA: 20 min

KAJ POTREBUJEM

ČEBULA, 1 večja

POR, 1 manjši kos

ČESEN, 1 strok

PETERŠILJ, nasekljan, 1 jušna žlica

PAPRIKA, poljubna, 3-4 kose

ZAČIMBE: kumina, orientalska kumina,  koriander, majaron, origano, bazilika, sladka paprika, dimljena paprika; vsake začimbe pol čajne žličke

ZAČIMBE 2: mlet ingver, mleta kurkuma, muškatni orešček, cimet; vsake začimbe damo ščep

LOVORJEV LIST, 2

GORČICA, 1 čajna žlička

RDEČA (oz. ORANŽNA) LEČA, oluščena, brez namakanja, 300 g

ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 1 liter

OLIVNO OLJE

PARADIŽNIKOVA MEZGA, 50 g 

SOL, po okusu

KAKO TO GRE

1. Olivno olje segrejemo in na njem popražimo nasekljano čebulo, por, peteršilj in papriko. Ko je zelenjava že fino zmehčana, dodamo še nasekljan česen. Dušimo še 5 minut.

2. K zelenjavi damo lečo, dobro premešamo in pražimo na visoki temperaturi 2 minuti, ves čas mešamo. Dodamo še gorčico, sol, premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.

3. Pokrito kuhamo 10 minut, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in kuhamo pokrito še 10 minut.

4. Ohladimo in razporedimo po porcijah, označimo in zamrznemo. V zamrzovalniku počaka 2-3 mesece.

lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska