recepti za zdravo prehrano
 
BoobeeFoodee

UVAJANJE GOSTE HRANE

KDAJ PRIČETI Z UVAJANJEM GOSTE HRANE
UVAJANJE GOSTE HRANE
PO DNEVIH
JEDILNIKI ZA
UVAJANJE GOSTE HRANE
ODSVETOVANA HRANA
začimbe IN DIŠAVNICE
PRIBOR IN TEHNIKE
KOŠČKI - DA ALI NE?

In končno pride čas, ko lahko pričnemo uvajati gosto/dopolnilno/dodatno hrano v dojenčkov jedilnik.

Če se spomnim našega uvajanja, ga vedno povezujem z vznemirljivim pričakovanjem, saj sem se zelo veselila, da bom lahko otroku končno pričela kuhati zdrave obroke.
No, prvi poskusi so bili majavi in negotovi, predvsem tudi zato, ker naš otrok (verjeli ali ne) ni kazal nekega pretiranega zanimanja za hrano in je prve poizkuse skrbno pripravljenega korenčka lepo izpljuval. 😀

To je trajalo nekje 10 dni, ko nikakor ni šlo požirati drobne kašice. Na srečo sem bila seznanjena tudi s tem pojavom in nisem vrgla puške v koruzo. Vsak dan znova sem pripravila korenček, v veselem vzdušju ponudila hrano, spuščala zraven zvoke “njam njam” in (rahlo napeto, seveda) pričakovala, kdaj bo “dojel”, da je to ta hrana, ki jo bo sedaj dobival za kosilo namesto znanega mleka.
Počasi je le “steklo” in v nekaj dneh je potem lepo pričel sprejemati hrano in ni bil izbirčen, tako da nismo imeli težav pri nobeni novi zelenjavi ali okusu.

Hočem ponovno izpostaviti, da ne obupajte ter res (toplo polagam na srce) ne silite in nikar biti slabe volje, če ne gre takoj. Vztrajajte in bodite optimistično naravnani, slej ko prej vsem uspe. 🙂

V tej rubriki “Uvajanje goste hrane od A do Ž” bom poskusila čim bolj natančno opisati vse, kar se tiče uvajanja, od pribora, tehnik, morebitnih napak in spodrsljajev, prvih kašic, načinov priprave, postopkov. Znanje sem nabirala, ko sem sama pričela z uvajanjem, saj sem natančna in sem se odločila, da bom pri prehrani “komplicirala“, kot sem velikokrat slišala iz raznih koncev, ampak sem se preprosto odločila, da bom preslišala, saj se mi je zdelo (pravzaprav se mi zdi še danes), da otroku pripravim (čim več krat) vsak dan svežo, zdravo prehrano, ki pa mi ne vzame preveč časa, saj imam tako kot vsaka mamica omejen čas tudi za kuhanje. 🙂

Vsaka mama se najprej vpraša, kako naj ve, kdaj pričeti z uvajanjem, kateri so prvi znaki; vse o tem sem opisala tukaj: http://www.boobeefoodee.si/blog/uvajanje-goste-hrane-od-a-do-z/kako-vem-kdaj-priceti-z-uvajanjem/.

Ker sem vse vestno beležila od prvih kašic dalje in spremljala otrokov jedilnik, sem potem vse to pretopila v računalniku prijazno obliko in naše jedilnike, kjer je ogromno idej, razdeljeni so pa po sklopih starosti, najdete tukaj: http://www.boobeefoodee.si/blog/uvajanje-goste-hrane-in-jedilniki/.

Določeni prehrani se je bolje izogibati iz takšnih in drugačnih razlogov, zakaj in čemu, pa na tej povezavi: http://www.boobeefoodee.si/blog/uvajanje-goste-hrane-od-a-do-z/hrana-na-stranskem-tiru-do-1-leta-starosti/.

Pomembna je tudi tehnika hranjenja, same žličke, stolček in podobno, saj je to velikokrat razloga, da hranjenje ne steče, kot bi moglo in je treba vpeljati samo kakšno malo zvijačo in smo mame vesele, ker otroci jejo: http://www.boobeefoodee.si/blog/uvajanje-goste-hrane-od-a-do-z/pribor-in-tehnika/.

Velikokrat se tudi vprašamo, s čim sploh pričeti, katera je najbolj “nevtralna” jed, kaj sploh raste recimo pozimi in je primerno za prve obroke; natančno vse tukaj: http://www.boobeefoodee.si/blog/uvajanje-goste-hrane-od-a-do-z/s-cim-priceti-in-sezonska-prehrana-pri-uvajanju/.

Kašice ali koščki, koščke pljuva, kašic ne mara, vse o tem: http://www.boobeefoodee.si/blog/uvajanje-goste-hrane-od-a-do-z/spasirano-zmiksano-pretlaceno-nasekljano-narezano-koscki/.

Zakaj so pomembne začimbe in dišavnice v prehrani otroka: http://www.boobeefoodee.si/blog/uvajanje-goste-hrane-od-a-do-z/zacimbe-in-disavnice/.

V tem času, ko sem ustvarjala recepte in je rasla naša skupnost na Facebooku, sem imela priložnost in čas poklepetati z ogromno mamicami, ki so uvajale in sem jim pomagala z nasveti – pravzaprav smo skupaj klepetale in si izmenjale znanja, tehnike, namige, nasvete. Ob tej priložnosti hvala vsem, ki ste tako srčne, da delite svoje izkušnje vsem, ki šele vstopajo v ta svet prehrane. 🙂

Skratka, ogromno sem se naučila, na ogromno vprašanj odgovorila in si sproti beležila; seveda pa bom celotno rubriko na tej spletni strani sproti dopolnjevala, saj verjetno vsega ne bo možno takoj in v celoti zajeti.

Vabljeni, da uvajate skupaj z nami! 🙂

Leave a Reply