Za to špansko dobroto smo vzeli kar navadno pirino moko, ki je jed zgostila in povezala. Namesto v ponvi smo se odločili za peko v pečici – z veliko manj olja, kot je v original receptih.
Tortilla de patatas – domača španska poslastica bo, v to smo prepričani, tudi v vašem domu dobrodošla popestritev družinskega jedilnika.
Če še vedno ne veste, kako kombinirati različne sestavine, v enostaven in zdrav jedilnik, ga lahko naročite tukaj: https://www.boobeefoodee.si/blog/jedilniki-vesela-druzina.
Zakaj obožujemo špansko tortiljo?
- izredno slastna specialiteta
- preprosta jed, iz le nekaj osnovnih sestavin
- primerna kot glavna jed, lahko pa tudi kot priloga
- domača in nasitna
- cenovno dostopna
VEGETARIJANSKO
BREZ JAJC
BREZ MESA
PORCIJE: za 4 osebe
TEŽAVNOST: 2/3
ČAS PRIPRAVE: 15 min
ČAS KUHANJA: 45-60 min
KAJ POTREBUJEM
REPIČNO OLJE
ČEBULA, 1 manjša
POR, 2 manjša pora
KORENJE, 1 srednje velik
KROMPIR, 1 kg
PIRINA MOKA, 200 g
MLEKO, 100 ml
ZAČIMBE: sušena paprika, sušen česen; vsake damo za 1 noževo konico
ZAČIMBE: sušen peteršilj, origano, bazilika, vsake damo 1 zvrhano čajno žličko
SOL, po okusu
POLJUBEN SIR, 150 g
KAKO TO GRE
1. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine; lahko z nožem ali mandolino. Dobro osušimo.
2. Čebulo in por drobno nasekljamo, korenje olupimo in narežemo na manjše koščke.
3. V ponev damo malo olja in popražimo por, čebulo in narezano korenje ter zelenje začimbe: sušen peteršilj, origano in baziliko. Prilijemo malo vode in dušimo nekaj minut. Ko je por zmehčan, odstavimo in damo v drugo posodo.
4. V ponev, v kateri smo dušili zelenjavo), damo malo olja (2-3 jušne žlice) in 2 deci vode ter narezinjen krompir. Počasi segrevamo in nekajkrat premešam. Pokrijemo in kuhamo 15-20 minut, občasno premešamo. Lahko rahlo posolimo. Na koncu primešamo porovo mešanico.
5. Medtem, ko se krompir kuha/peče, pripravimo močnato mešanico -zmešamo moko, mleko in vodo z začimbami.
6. Pečico ogrejemo na 200°C.
7. V pekač damo peki papir, nanj stresemo krompirjevo jed, vlijemo močnato mešanico in previdno premešamo.
8. Po vrhu naribamo sir in pečemo 20-25minut.
Bi knjigice z zdravimi, slastnimi in preprostimi recepti?