recepti za zdravo prehrano
 
Krompirjev golaž z grahom

Krompirjev golaž z grahom

Res dišeč krompirjev ali pa grahov golaž (ali grah v omaki ali krompir z grahom) – poimenujte to jed, kot hočete, kajti besede pri tej slastni dobroti sploh niso pomembne.

V ospredju te jedi je krasen okus, ki ga opogumlja koromač. Priporočam tudi za vas, vse neljubitelje koromača, saj se le-ta ob kuhanju lepo razpusti, jed čudovito zgosti, ostane pa en fin, subtilni priokus, ki se čudovito ujame z grahom.

Krompirjev golaž je običajno všeč tudi otrokom, vsakič se lahko poigramo s kakšno novo začimbo, ker je zelo enostaven, pa je primeren tudi za uvajanje goste hrane dojenčkom.

Zakaj obožujemo krompir in grah?

  • absolutni budget zmagovalec
  • sestavine imamo skoraj vedno na zalogi
  • hitro, če ne ekspresno pripravljena jed
  • lokalno dostopna in na voljo celo leto (namig: poleti dodamo malo limone za svežino)
  • s pravimi beljakovinami postane krompirjev golaž polnovreden obrok

VEGANSKO
BREZ MLEKA
BREZ JAJC
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO

PORCIJE: za 4 osebe

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 10 min

ČAS KUHANJA: 30 min

KAJ POTREBUJEM

REPIČNO OLJE, 1  jušna žlica

ČEBULA, nasekljana, 1 manjša

KOROMAČ, gomolj, 1 srednje velik

ZAČIMBE, kumina, sušen koper, vsake damo za noževo konico

ČESEN, 1/2 stroka

DIMLJENA PAPRIKA, 1/2 čajne žličke

GRAH, zamrznjen, 500 g

KROMPIR, 1kg

SOL, ščep oz. po okusu

POPER, ščep oz. po okusu

KAKO TO GRE

1. Na segretem repičnem olju popražimo nasekljano čebulo in koromač. Ko se zelenjava zmehča, dodamo še nasekljan česen. Rahlo solimo in popramo.

2. V jed damo olupljen in narezan krompir ter grah. Dodamo še preostale začimbe, dimljeno papriko ter zalijemo s toliko vode, da sega 1 prst nad zelenjavo. 

3. Kuhamo, dokler se krompir ne zmehča.