V ospredju te jedi je krasen okus, ki ga opogumlja koromač. Priporočam tudi za vas, vse neljubitelje koromača, saj se le-ta ob kuhanju lepo razpusti, jed čudovito zgosti, ostane pa en fin, subtilni priokus, ki se čudovito ujame z grahom.
Krompirjev golaž je običajno všeč tudi otrokom, vsakič se lahko poigramo s kakšno novo začimbo, ker je zelo enostaven, pa je primeren tudi za uvajanje goste hrane dojenčkom.
Zakaj obožujemo krompir in grah?
- absolutni budget zmagovalec
- sestavine imamo skoraj vedno na zalogi
- hitro, če ne ekspresno pripravljena jed
- lokalno dostopna in na voljo celo leto (namig: poleti dodamo malo limone za svežino)
- s pravimi beljakovinami postane krompirjev golaž polnovreden obrok
VEGANSKO
BREZ MLEKA
BREZ JAJC
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO
PORCIJE: za 4 osebe
TEŽAVNOST: 1/3
ČAS PRIPRAVE: 10 min
ČAS KUHANJA: 30 min
KAJ POTREBUJEM
REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
ČEBULA, nasekljana, 1 manjša
KOROMAČ, gomolj, 1 srednje velik
ZAČIMBE, kumina, sušen koper, vsake damo za noževo konico
ČESEN, 1/2 stroka
DIMLJENA PAPRIKA, 1/2 čajne žličke
GRAH, zamrznjen, 500 g
KROMPIR, 1kg
SOL, ščep oz. po okusu
POPER, ščep oz. po okusu
KAKO TO GRE
1. Na segretem repičnem olju popražimo nasekljano čebulo in koromač. Ko se zelenjava zmehča, dodamo še nasekljan česen. Rahlo solimo in popramo.
2. V jed damo olupljen in narezan krompir ter grah. Dodamo še preostale začimbe, dimljeno papriko ter zalijemo s toliko vode, da sega 1 prst nad zelenjavo.
3. Kuhamo, dokler se krompir ne zmehča.