recepti za zdravo prehrano
 
Pijani špageti z zelenjavo in tofujem

Pijani špageti z zelenjavo in tofujem

pijani rezanci z zelenjavo in tofujem
Pijani špageti ali pijani rezanci (originalno po tajsko: pad kee mao) so prava poslastica tako za male kot za velike. Brez skrbi – v njih ni nobenega opojnega napitka, vzdevek “pijani” so jim nadeli, ker naj bi se ob jedi pilo mrzlo pivo. Mi pa smo jim doma izrekli “pijani”, ker so napiti s slastno mešanico sojine omake, sladkorja, kisa in začimb, kar jim doda prepoznavni okus. 

Prvič smo jih pripravili že nekaj časa nazaj in do takrat so kar redno na meniju. Obožujeta jih oba otroka, meni so pa všeč, ker jim lahko dodam veliko različne zelenjave, poljubno spreminjam dodane beljakovine, med tednom pa rešujejo razbijanje glave, o tem, kaj skuhati. 

Ne pozabite shraniti tega recepta, sem prepričana, da bo postal stalnica tudi pri vas doma. 

Zakaj obožujemo pijane špagete?

  • vedno so pri roki in jih lahko hitro pripravimo
  • kdo pa ne mara špagetov?
  • zelo hvaležna jed za kombiniranje različnih okusov
  • hranljiva in lahko prebavljiva
  • cenovno dostopna

VEGANSKO
BREZ MLEKA
BREZ JAJC
RASTLINSKO

PORCIJE: za 4 osebe

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 15 min

ČAS KUHANJA: 15 min

KAJ POTREBUJEM

REPIČNO OLJE, 1  jušna žlica

ČEBULA, 1 manjša

POR, 1 manjši

KORENJE, 2 večja

PAPRIKA, 1 večja

KITAJSKO ZELJE, 1/2 večje glave

TOFU, 250 g

ŠPAGETI, 300 g

za omako:

SVETLA SOJINA OMAKA, 3 jušne žlice

TEMNA SOJINA OMAKA, 1 jušna žlica

SLADKOR, 1 jušna žlica

KETCHUP, 1 jušna žlica

JABOLČNI KIS (lahko tudi vinski ali pa rižev), 2 jušni žlici

ZAČIMBE, kumina, mlet koriander, mlet ingver, mlet česen; vsake za 1 noževo konico

VODA, 4-5 jušnih žlic

KAKO TO GRE

1. Pristavimo vodo za špagete in rahlo solimo. Ko zavre, vanjo stresemo špagete.

2. Medtem pripravimo zelenjavo – čebulo in papriko narežemo na tanjše rezine, prav tako por in korenje. Zelje nasekljamo na tanjše rezance. 

3. Za omako zmešamo vse sestavine v skodelici.

4. Dobro segrejemo ponev ali vok in vlijemo olje. Ko je dobro ogreto (se že skoraj kadi), vanjo stresemo zelenjavo in tofu. Pražimo na srednji temperaturi in ves čas mešamo.

5. Ko se špageti skuhajo, vodo odlijemo in jih dobro odcedimo. Vmešamo v ponev in nanje zlijemo omako.

6. Dobro premešamo, da se okusi prepletejo. 

Postrežemo s sezamom.

pijani rezanci z zelenjavo in tofujem

Bi knjigice z zdravimi, slastnimi in preprostimi recepti?