recepti za zdravo prehrano
 
Dve črtici_Teden 4

Dve črtici_Teden 4

Dobrodošle, nosečkice v mojem prvem tednu prehrane in jedilnika oz. mojem četrtem tednu nosečnosti.

Ta teden se bomo srečali s pričetkom priprave pravega jedilnika in že kar nekaj recepti, ki so objavljeni samo za vas. Vabljene! 🙂

 

DAN 1

ZAJTRK: Kuhana ovsena kaša
Ovseno kašo pripravim sama vnaprej; zmiksam skupaj 500 g ovsenih kosmičev (brez vseh dodatkov), 3-4 jušne žlice lanenih semen in 100 g lešnikov. Količine so približne, včasih dam več lešnikov, včasih več lanenega semena, ni velikih razlik v okusu. Tako kašo hranim v zaprti posodi nekaj mesecev in je super za hitre in hranljive obroke. 
Lahko jo imaš v službi in si tako pripraviš res hiter obrok – s skuto, kefirjem, jogurtom, sojinimi jogurti, mlekom, zmiksanim sadjem, smutiji … 🙂

ovsena kasa z lanom, banano, grskim jogurtom, kokosom ovsena kasa z lanom, banano, grskim jogurtom, kokosom1

Na sliki: 200 ml vode, 3 zvrhane žlice ovsene kaše, 2 žlici grškega jogurta, 1 žlička breskovega jogurta, 1 banana, žlička kokosovega čipsa.

KOSILO: Krepka piščančja enolončnica s sezonsko zelenjavo

zelenjavna piscancja juha zelenjavna piscancja juha1

Osnovni recept je tukaj: https://www.boobeefoodee.si/blog/mocna-piscancja-juha/
Dala sem gomoljno zeleno, korenino peteršilja, rumeno korenje, korenje, por, čebulo, česen in kolerabo. Ter kup začimb, brez katerih ne skuham juhe: luštrek, sušena zelena, timijan, bazilika, poper, majaron, kumina, piment, kurkuma. Brez kock in ostalih ojačevalcev. Vedno jo skuham iz stegen, perutničk, hrbta. Iz prsi ne bo tako okusna. 
Trik je v tem, da na maščobi najprej dobro popražim meso, da dobi skorjico, ga odstavim, nato pa popečem še ostalo zelenjavo, narezano na večje kose. To potem da barvo in ful okusa. Ker se juha kuha dlje, jo najraje skuham, ko imam čas (ali en večer vnaprej ali pa čez vikend in potem zamrznem po porcijah).
S to juho sem si ful reševala malice v službi (samo dobro termosko za hrano potrebuješ in imaš lahko krasna kosila tudi v službi. 😉 ). Včasih sem zakuhala kitajske mie rezance in dodala malo sojine omake in sezama, drugič sem samo zakuhala makarončke ali riž. Je ravno prav nasitna in lepo pogreje.

VEČERJA: Kremna špinačna juha z limonino čičeriko

spinacna juha s ciceriko spinacna juha s ciceriko1

Špinačo na hitro blanširaš, samo da listi uplahnejo in zmiksaš skupaj z indijskimi oreščki. Čičeriko (skuhano) na hitro popečeš na žlici kokosove maščobe in na koncu dodaš malo kajenskega popra in preliješ z limono, posuješ s sezamom, lahko pa tudi brez.

Malica: Spijem veliko čaja, tako sadnega kot zeliščnega, ta dan pa sem pozobala dve presni kroglici iz datljev, rožičeve moke, medu in indijskih oreščkov. Njam njam. 🙂

DAN 2

MALICA: Zelenko (špinača, kivi, banana, limonin sok, mlet ingver)

zelenko

KOSILO: Fižolove mini pleskavice, radič z belim sirom

fizolove mini pleskavice fizolove mini pleskavice1

Za pleskavice (nekje 15 mini komadov) sem zmešala 300 g fižola, 2 jajci, začimbe (kumina, rožmarin, timijan, poper, sol, origano in rdečo papriko ter ščep suhega česna), 3-4 jušne žlice drobtin. Najprej zmiksaš fižol in jajca, nato pa postopoma dodajaš drobtine – najprej eno žlico, dobro premešaš in počakaš nekaj minut, da se masa napoj, nato dodajaš dalje. Masa ne sme biti pretrda, ampak še kar tekoča, bolj gosta kot za palačinke. Z žlico preliješ na vročo ponev z maščobo in na hitro oblikuješ kroge. Na eni strani naj se pečejo 5-7 minut, dokler niso zlatorjave barve, šele nato jih previdno obrneš in spečeš do konca še na drugi strani.
Za solato zmešaš radič, dodaš žlico olivnega olja, soliš, dodaš kis in nadrobiš sir.

DAN 3

ZAJTRK: Cornflakes s skuto in jogurtom

cornflakes

Na sliki: 2 žlici albuminske skute, 2 žlici navadnega jogurta, 1 žlica breskovega jogurta, 3 žlice cornflakes brez sladkorja, 1 žlička kokosovega čipsa, cimet

KOSILO: Lečina juha in testenine s sirovo omako, radič

lecina juha 1 lecina juha 2

testenine s sirovo omako 1 testenine s sirovo omako

Za lečino juhico /2 krožnika sem na malo masla ghee na hitro popražila (brez da porjavi, samo da se dobro segreje in zadiši) okoli 5 zvrhanih žlic zelene leče (pozabila sem jo namakati, zato se je kuhala fuuul dlje; nujno namoči pred uporabo, razen če boš kuhala iz oranžne/rdeče). Ko je leča zadišala in rahlo spremenila barvo, sem dodala začimbe – sušeni česen, timijan, malo kurkume, rdečo sušeno papriko, poper, koriander in kumino. Premešala sem, da so začimbe zadišale in takoj zalila s približno 400 ml vode, da je bila leča prekrita. Kuhala sem na pol pokrito nekje dobro uro (v primeru namakanja, bi kuhala vsaj pol časa manj); občasno sem premešala. Še vročo juho sem skupaj z indijskimi oreščki zblendala do kremnosti (lahko tudi s paličnim, bo pa sem pa tja kakšen košček se čutil). 🙂
Za sirovo omako (2 porciji) sem najprej segrela žličko masla ghee, nato pa dodala kremni sir ABC (100g) in naribala prilbižno 100 g sira. Hitro sem mešala na srednjem ognju, da se je sir stopil. Prelila sem čez testenine in posula z Za’atarjem, lahko izpustiš ali pa daš poljubne začimbe.

DAN 4

ZAJTRK: Chia puding z breskovim kompotom

chia puding z breskvami

Na sliki: 200 ml tekočine nesladkanega breskovega kompota, 1 zvrhana žlica chia semen, 2 žlici navadnega jogurta, 1 žlica breskovega jogurta, breskve (semena namočiš v tekočini čez noč).

Malica: jabolko, narezano in premazano z arašidovim maslom, različne obloge: ovseni kosmiči, konopljina semena, cornflakes

malica jabolko z arasidovim maslom

KOSILO: Losos s koromačem in pire iz sladkega krompirja

losos s koromacem 1 losos s koromacem

Koromač narežeš, srednji trši stržen odstraniš. Za dve osebi sem pripravila pol koromača. Popečeš na malo kokosove maščobe, skupaj z narezanim lososom (popekla sem 125 g file, ampak je bilo preveč in sem ga nekje 30 g prihranila za zajtrk na namaz); dodaš poljubne začimbe – meni paše malo kurkume in popra in pikica soli. Sladki krompir olupiš in na kose narezanega skuhaš. Odcediš in skupaj z žlico oljčnega olja (ali masla ghee) in malo poljubnega mleka pripraviš kot pire.

DAN 5

ZAJTRK: Lososov namaz
Zmiksaš lososa (popečenega, ne surovega!), dodaš rožmarin, timijan, malo česna, soli in popra in previdno zmešaš s kislo smetano (2 žlici). Če bo preveč smetane ali če preveč zmešaš, bo tekoče (kot se je zgodilo meni). Kakorkoli, dober je bil vseeno ful. 😉

lososov namaz

KOSILO: Ponarejeni segedin – https://www.boobeefoodee.si/blog/ponarejeni-segedin/. (brez prosene kaše, s pirejem iz sladkega krompirja). 

Malica: Avokadova pena (Z metlico sem umešala en avokado, 1 žlico pravega kakava, 1 banano, sok pol limone). Ful jummy. 

avokadova pena z limono in kakavom

DAN 6 in DAN 7

Bolezen, težko požiranje, zato so obroki pomankljivi. 

Predlogi so: 

Malica: čaj, sadje, presne kroglice, oreščki (ne več kot ena jušna žlica na dan), narezana zelenjava, zelenjavni čips 🙂
Kosilo: testeninska jogurtova solata, listnate košarice s sadjem
Skuhaš testenine in jih odcediš ter ohladiš pod mrzlo vodo. Narežeš zelenjavo, ki ti je ostala ( v stilu pospravi hladilnik), vmešaš makarone in preliješ s prelivom iz enega jogurta (200 ml), 2 žlici olivnega olja, sol, poper, rdeča paprika, dodaš pol stroka česna in vse skupaj premešaš.
Za sadne košarice: Luknje pekača za mafine premažeš z oljem in daš v vsako en kvadratek na tanko razvaljanega listnatega testa. Pečeš na 200°C do zlatorjave barve. V ohlajene košarice vliješ kuhan vaniljev puding (po enem izmed receptov – https://www.boobeefoodee.si/blog/?s=puding ali pa pripraviš kupljenega) in obložiš z odmrznjenimi gozdnimi sadeži. 
Večerja: Sledi temu receptu – https://www.boobeefoodee.si/blog/grahov-golaz-po-grsko/

Kosilo: Za tacose pripraviš tortilje (lahko vzameš tudi kupljene). Mleto meso popražiš na malo maščobe, da spremeni barvo. Pražiš, dokler vsa tekočina ne izpari. Dodaš mleto rdečo papriko, malo čilija, majaron, origano, koriander in kumino. Premešaš in odstaviš.
Narežeš solato, paradižnik (najbolje češnjev, sedaj je ve ostal paradižnik groznega okusa, lahko pa vzameš tudi pelate iz pločevinke – cele, ne narezane). Torej paradižnik narežeš (ravno tako pelate odcediš, tekočino prihraniš in lahko zamrzneš, pride prav za omakice; pelate pa narežeš podolgem na trakce). Naribaš poljuben sir (lahko čedar), pripraviš kislo smetano in narežeš papriko, čebule pa nasekljaš.
Tortiljo rahlo pogreješ, na sredino nadevaš malo kisle smetane, meso, zelenjavo, zviješ in njam, poješ.  Vegi različica vsebuje popražen tofujev drobljenec ali pa popečen dimljen tofu, narezan na trakce. Zadevo si lahko neseš tudi v službo, že zvito v alu ali živilsko folijo; fajn je le, da je v hladotu.
Za mehiško solato zmešaš rdeči fižol, koruzo, narezano papriko, paradižnik (lahko tudi pelate), preliješ s prelivom iz kisle smetane, origana, malo olivnega olja, soli in popra.
Večerja: radič s krompirjem in bučnimi semeni, kruh s sirnim namazom

JEDILNIK TEDEN 4

jedilnik preggy teden 4

2 Comments

  1. Bona

    Hvala za nasvete in nasploh za blog dve črtici. Kaj pa v primeru 22 tedna nosečnosti, kaj bi v tem primeru spremenili, dodali, odvzeli. Bi pa rada poudarila, da sem imela apetit in volčjo lakoto predvsem v prvem tromesečju, v drugem pa me v trebuščku že tišči in mi sploh ne paše, da bi jedla toliko kot v prvem tromesečju. Sedaj se odločam za manjše obroke, ki so bolj pogosti.

    1. BoobeeFoodee

      Bona, živjo,

      ja, 22. teden so že malce drugačne specifike, potrebno je nekaj več kaloričnega vnosa, predvsem v obliki OH in beljakovin, maščob ne spreminjamo. To naj bo na račun kvalitetnih OH – polnozrnate žitarice, ovsena kaša, razne štručke s semeni, domača jajca, siri, kvalitetno mleko, pa tudi ogromno zelenolistnate zelenjave, presni smutiji. 🙂
      Če je tahuda lakota mimo, potem delaš prav, da imaš manjše obroke, večkrat po malo. Izpostavi tisto, kar ti je všeč (če imaš rada recimo zeleno solato, naj bo ta večkrat na jedilniku in se ni treba recimo siliti z zeljem, če ti povzroča nelagodje).

Leave a Reply