Slasten, minimalno sladkast, s super in natančno izbranimi začimbami, ki so povzročile eksplozijo okusa v ustih. Pripravljen pa tako hitro, da je izvrstna priložnost za kakšno večerjo, ko pridemo utrujeni s potepanja. 😉
Feto lahko tudi izpustite, čeprav je bila dobrodošla, rahlo kisla protiutež sladkastemu grahu in jagodni meti, odlična kombinacija. To bo še velikokrat na našem jedilniku.


- RDEČA ČEBULA, 1/2 manjše
- ČESEN, 1 manjši strok
- GRAH, svež ali zamrznjen, 250 g*
- PARADIŽNIKOVI PELATI, konzerva, 200 g
- FETA, 100 g
- OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
- META, 1 manjši šopek
- BAZILIKA, sveža nekaj listkov ali sušena, 1 večji ščep
- ORIGANO, 1 večji ščep
- CIMET, 1 manjši ščep
- MUŠKATNI OREŠČEK, 1 manjši ščep
- LOVORJEV LIST, 1 manjši
- RDEČA PAPRIKA, sušena, 1 večji ščep
- Olje segrejemo in na njem zarumenimo čebulo, nato pa dodamo stisnjen česen; takoj ko zadiši, dodamo v jed grah, dobro premešamo, nato pa zalijemo s pelati ter jih na grobo pretlačimo z vilico.
- Dodamo vse začimbe in pokrijemo, da se golaž počasi kuhlja na srednjem ognju.
- Preden postrežemo, na golaž nadrobimo feto in okrasimo s svežo meto.
- * Če uporabite grah iz pločevinke, ga dodajte v golaž proti koncu kuhanja, ker bo drugače preveč razpadel.
- * Zraven golaža paše rezina koruznega kruha.