recepti za zdravo prehrano
 
Fritele kot iz sejma

Fritele kot iz sejma

Vsi, ki živite blizu italijanske meje, natančneje Gorizie, se verjetno spominjate Andrejevega sejma, ki je potekal vsako leto okoli Miklavža. To nam je bilo noro doživetje v tistih, pri nas bolj pustih časih. Vrtiljaki, avtomati, mini vlakci “smrti”, hiša strahov, hiša ogledal, “auto-škontro” (tisti avti, ki se zaletavajo na zaprtem podestu , ne znam opisati, haha). 🙂
Poleg vseh teh barv, zvokov, govorjenja, barantanja, mi za vedno ostaja v nosu tisti vonj, oh ja … Mešanica raznih sirov, salam, praženih mandljev, bonbonov in nepogrešljivi fritel. (orig. frittella), ki so jih postregli same ali pa z Nutelo. Ful sladke, sama sem najraje pojedla navadno, se pa spomnim, da so bile tako nasitne, da smo si jo delili na pol in sem imela tega dovolj potem za eno leto. 🙂
Ah, ti spomini na otroštvo, karkoli prinesejo, je lepo, polno vonjav in okusov. Vprašali me boste, kaj ima to veze s pustom? V bistvu je bila ta fritela tako mastna in krasna, da paše v tradicionalni jedilnik pustnih sladic in sem se zato tudi odločila, da ta recepti delim z vami. Je pa v moji malhi že nekaj let, prilagojen po več različicah, ki krožijo po spletu. V glavnem, meni je to za pusta hrusta boljše kot krofi. Premaz pa prepuščam vaši izbiri.
Priporočam eno na leto, ker so nasitne, sladke in pustno mastne. 🙂 
Testirala sem tudi različice v pečici, pa samo s praženjem, ampak ni to to. No, vsaj meni ne, ker mi ta sladica vzbudi prelepe spomine na otroštvo in je ena redkih, pri kateri “vztrajam” pri originalni pripravi. 🙂 My guilty pleasure. 🙂
Objava je nastala v sodelovanju z Mercatorjevim projektom KuhaM

fritella

Fritele kot iz sejma
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 4
KAJ POTREBUJEM
  • RJAVI SLADKOR, 25 g
  • KVAS, 15 g
  • MLEKO, 125 ml
  • MASLO, 50 g
  • LIMONINA LUPINICA, lupinica ene limone
  • MOKA TIP 500, 250 g
  • VANILIJA V PRAHU, 1 zvrhana čajna žlička
  • SOL, ščep
  • RASTLINSKO OLJE ZA PEKO, 500 ml
KAKO TO GRE
  1. Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča.
  2. Mleko damo v posodo in ga rahlo ogrejemo na sobno temperaturo. Dodamo sol, sladkor in limonino lupinico. Prelijemo v mikser ali multipraktik z nastavkom za testo, dodamo vanilijo in približno ⅓ moke. Pričnemo s postopkom gnetenja, da dobimo gladko testo, ki mu dodamo nadrobljen kvas. gnetemo še nekaj minut in postopoma dodajamo moko, da se vse sestavine res dobro premešajo in dobimo gladko testo.
  3. Na tej točki vmešamo še zmehčano maslo in še gnetemo nekaj minut, da dobimo elastično in gladko testo.
  4. Premažemo ga z oljem in pustimo v posodi, da vzhaja na dvakratno velikost; posodo pokrijemo ga z vlažno krpo.
  5. Ko testo naraste za 2x (približno 1,5 ure), ga preložimo na ravno površino in razrežemo na 8 kosov. Vsakega oblikujemo v kroglice, ki jig pustimo še dodatno vzhajati 20 minut.
  6. Vsako kroglico z rokami razvležemo v nepravilne okroglaste oblike (kot bi oblikovali v pico) in ocvremo v vročem olju.
  7. Popivnamo na papirnati brisači in postresemo s sladkorjem.

kuham

Leave a Reply