Kremna zeljna juha

Kremna zeljna juha

Za katero niti v sanjah ne bi pomislila, da jo bom kdaj skuhala. 🙂 No, zapečenega kruha se največ poje in v okviru režima BubiMama (https://www.boobeefoodee.si/blog/slastnozdrava-teden1-nacrt/) sem v jedilnik dala tudi to juho. Oz. mišljen je bil ohrovt, ampak ga niso imeli in … Saj ni pomembno. 🙂

V glavnem, zeljna juha. Tako da cela kuhinja zadiši po zelju in moj največji skeptik zavija z očmi in že brska po straneh, katero dostavo si bo omislil. Napaka! Če je ta juha prepričala njega, bo tudi vas. Mogoče ji je do tiste pike na i na koncu pomagal blender, ampak si upam trditi, da ne. Božanska je in uvrščena na sam vrh naših priljubljenih juh. 

kremna zeljna juhakremna zeljna juha1

Kremna zeljna juha
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 3
KAJ POTREBUJEM
  • za 3 osebe!
  • ZELJE, belo, sveže, 1 kg
  • KROMPIR, 2-3 srednje veliki
  • LOVORJEV LIST, 1
  • SUŠENA ZELENA, 1 jušna žlica
  • KUMINA, mleta, ½ čajne žličke
  • KORIANDER, mlet, ½ čajne žličke
  • SOL, ščep
  • ČESEN, ½ malega stroka
  • OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica
  • INDIJSKI OREŠČKI, 1 zvrhana jušna žlica
KAKO TO GRE
  1. Zelje narežemo na kose, krompir olupimo in narežemo na manše koščke.
  2. Olje segrejemo in na njem najprej na hitro podušimo zelje, da postekleni. Dodamo začimbe, krompir in zalijemo s približno 500 ml vode (pomembno je, da je krompir prekrit in se lahko skuha, zelje lahko tudi ven iz vode, saj se tudi na pari odlično skuha).
  3. Kuhamo dobrih 20 minut, da je krompir mehek. Odvzamemo lovorjev list in spasiramo/zblendamo. Dodamo še indijske oreščke in ponovno zmiksamo do gladkega.
NAMIGI in NASVETI
* od 8. meseca dalje (brez indijskih oreščkov) * brez mlečnih izdelkov * brez jajc * * vegansko * brez glutena

 

Leave a Reply