recepti za zdravo prehrano
 
Uvajanje z BoobeeFoodee_predpriprava in teden 1

Uvajanje z BoobeeFoodee_predpriprava in teden 1

In kmalu se bo tudi pri nas pričel magični čas dopolnilne prehrane, to je uvajanje, zato sem se odločila za pripravo malo bolj podrobnega načrta. Pričela bom z:

  • z ZELENJAVO, ki že sama po sebi vsebuje dovolj hranil in je sezonska, zaradi tega, da se ohrani čim več vitaminov in mineralov, lokalna zato, da potuje do mene čim manj časa, torej celotna pot od zemlje do krožnika je čim krajša. Odločila sem se za Gajbico, saj vsebuje zelenjavo integrirane lokalne pridelave, kar se mi zdi za uvajanje primerno. Če kdaj katerih živil ne bodo imeli, bom kombinirala z domačo tržnico.

                   korenje, rumeno korenje, krompir, koleraba, koromač, belo zelje, cvetača so živila prve tedne

  • z zelenjavo V KOSIH, skuhano na pari, saj se tako ohranijo vse vitalne snovi v živilih. Ker gre pri prvih živilih za enostavne, prvinske, pristne in enostranske okuse, ki jih ne mešamo z ostalimi, sem se odločila za kose. Kasneje, ko bom že uvedla različne vrste živilih, jih bom tudi pripravila kot zmešane kašice. Seveda, kot vedno pravim, ni smiselno riniti z glavo skozi zid; če otrok ne sprejme dobro kosov, počakamo še malo. Če pa smo pretehtali, da je otrok pripravljen, lahko poskusimo tudi z ukašeno zelenjavo. Ne, otrok ne bo nič prikrajšan. Ne, tudi težav z uvajanjem koščkov ne bo nič več ali nič manj. Verjemite, v teh letih sem opravila nešteto pogovorov z mamicami, ki so uvajale tako ali drugače in v bistvu ni pravila, ki bi narekovala ali preprečila določene težave. 🙂 Če bodo kašice, bom dodajala nekaj žličk mleka v vsak obrok. (adaptirano ali načrpano lastno, karkoli je pri vas aktualno).
    Dokler obrok ne bo samostojen, dodajamo mleko (po koncu obroka, ali adaptirano ali otroka podojimo, karkoli je pač aktualno pri vas doma). Nekateri pojejo že od začetka kar veliko porcijo obroka, nekateri pa le nekaj žličk. Koliko mleka otrok še potrebuje, presodite sami. Ponavadi jejo, dokler niso siti. 😀 
  • z OLJEM (mešala bom repično, oljčno in laneno, včasih tudi sončnično, saj vsebujejo različna razmerja esencialnih omega-3 in omega-6 maščobnih kislin); to je izredno pomemben dodatek, ki ga otroku ne smemo odrekati. Če bodo na krožniku kosi, jih bom polila z oljem, dodala na košček, ki ga bo otrok nesel v usta. Če se otrok doji, dobi dovolj maščob z mlekom, prav tako so adaptiranim formulam dodana različna olja. Če bodo kašice, bom preprosto vmešala žličko olja v samo kašico. 
  • z VODO (zelo pomembno je pitje vode, ko pričnemo uvajanje trde hrane; od 50-100 ml pri vsakem čvrstem obroku ali po)
  • BAMBUSOV PRIBOR sem že lani (ali predlani, hm?) izbrskala v trgovini Ama Ama in mi na kraj pameti ne pade dajat karkoli iz plastike. So biorazgradljivi, iz bambusa in riža, čudoviti na pogled in dobrosrčni do okolja.

NAČRT JEDILNIKA

13% energije – Beljakovine: dojenček (star 4-6 mesecev) jih potrebuje 1,3 g/kg/dan (7 kg težek dojenček jih torej potrebuje okoli 9 g/dan), kasneje pa 1,1 g/kg/dan.
40% energije – Maščobe: 10 g dan
47% energije – Ogljikovi hidrati (enostavna žita, ne mešamo preveč polnovrednih in polnozrnatih, saj otežkočajo absorpcijo hranil v prebavilih, kar za hitro rastoče dojenčke ni optimalno.)

Ne obupajte prehitro; tudi moj načrt je le načrt in ob poskušanje realizacije le-tega se bom poskusila predvsem zabavati. Zapisi sledijo … 😉 

Avtor fotke: Mami z objektivi

Leave a Reply