recepti za zdravo prehrano
 
Kako se pripravimo na uvajanje goste hrane

Kako se pripravimo na uvajanje goste hrane

Uvajanje goste hrane je lahko krasna prelomnica in uvod v družinsko prehrano, lahko pa prava nočna mora. Želim vam pomagati, da bi kar največ vas mamic doživelo uvajanje kot nekaj lepega, sproščujočega in kot kvalitetno preživet čas z vašo malo družinico.

KDAJ ŽELIMO PRIČETI Z UVAJANJEM GOSTE HRANE?

Na tem mestu je pomemben le vaš otrok. Ali je pripravljen na uvajanje, bodite pozorni na znake: slinjenje (nakazuje na rast zobkov), cmokanje, vtikanje vsega v usta, zanimanje za hrano, sprejema žličko (če mu dajete recimo kapljice z žličko), samostojno drži glavo, je po mlečnih obrokih precej hitro ponovno lačen. Ni nujno, da bo vaš otrok kazal vse znake, lahko sploh nobenega ne, pa bo zelo ješč. Lahko bo kazal vse znake, pa bo hrana letela vsepovsod, samo v usta ne. 

KAKO ŽELIMO UVAJATI GOSTO HRANO?

V praksi obstajajo trenutno tri poti: kašarstvo (to pomeni, da pričnemo s kašicami), otrok izbira (baby-led weaning, kar pomeni, da se otrok sam odstavlja oz. izbira zelenjavo/sadje, ki mu ga ponudimo in z roko nosi v usta) ter kombinacija obojega. Sama imam nekaj pomislekov pri obeh metodah, zato se mi zdi kombinacija obojega še najboljša. Vsekakor sta obe poti pravilni in pravi, izberite tisto, ki ustreza vašemu otroku in pogojno tudi vam; konec koncev smo družina in vsi dogodki so preplet vseh nas.

KAJ IZBEREMO PRI UVAJANJU GOSTE HRANE?

Stolček: sama prisegam na tiste, ki so pri mizi in nimajo dodatne male mizice, zato ker je tako otrok bolj v stiku z nami in se bolj čuti pripadnost družini, povezanost in je to hkrati tudi lep uvod v kasnejša skupna obedovanja. 


Od začetka bo seveda sedel v vašem naročju; tudi tako mu pomagate omiliti prehod iz mlečne prehrane v druge okuse; pri vas se počuti varno, sprejeto in se lažje pripravi na, zanj, nove izzive. 🙂

Zaščita: en velik predpasnik nase (dobijo se tudi čisto navadni, beli, pralni) in en slinček nanj. 🙂 Najboljši so na ježka, spredaj bombaž, zadaj vodoodporna zaščita.

Pogrinjek, posodica, pribor: obstaja ogromno izbire, veselo nakupovanje želim. Razmišljajte le, da naj bo vse skupaj trpežno, ker boste pomivali. Velikokrat. Pa da se seveda ne razbije, ker to velikokrat leti vsepovsod. 

Srečno! 😉

Leave a Reply