Kokosove limonaste sanje

Kje začeti? 

Najbolje na začetku. Končno sem prišla do svojega pravega pravcatega resničnega in tako močno zaželenega blenderja znamke OmniBlend. Prijazna presnica.com vam ga zelo podrobno razkaže v svoji trgovini v Trzinu, pa še direkt narejen sladoled sem preizkusila kar na licu mesta. Omg, božanski. Sama ga iz  zamrznjenih banan delam v navadnem sekljalniku, vendar to kar nekaj časa traja, da pride do res kremne sladoledne strukture. Ta je bil pripravljen v 10, 15 sekundah. Nekaj takega. Tekstura pa fantastična, kremna, kompaktna, brez drobcev. Zakon, res. Že v trgovini sem komaj skrivala navdušenje, na poti domov pa sem od sreče zapela. Se sliši smešno, ampak če si nečesa tako želiš in pri vsakodnevnih opravkih vedno znova ugotoviš, da bi bilo ful fajn imeti tapravi blender, si valda presrečen kot mulc pri novoletnih darilih. 🙂

Da ne bom predolga, o blenderju nekaj besed še enkrat v bližnji prihodnosti, tokrat vas verjetno zanima recept.

Ker nisem mogla čakati predolgo, da takoj nekaj poskusim, je bila kar logična odločitev za domače kokosovo mleko, saj sem jih v preteklosti že delala, ampak sem imela težave z zrnasto strukturo in ne glede na to, kako sem jih precejala, nikoli to ni bilo to. No, tokrat pa … Gladko, tekoče in tako okuuuuuusno mleko, da skoraj nisem verjela. Potrebovala sem nekaj sekund in precejanje. Konec dela, okusno mleko, noro res. Bom dala celoten recept kdaj drugič, to sem želela le izpostaviti, da povem, od kje imam kokosovo maso za to simpatično sladico.

V hladilniku je prijazno gledal božanski limonov jogurt (sem totalen in največji fan in že nekaj časa ga nisem našla, potem pa nanj naletim v Kalčku; ta prekaša vse do sedaj preizkušene. Lep okus po limoni, 13g sladkorja na 100g jogurta, zelo kremasta tekstura in ŠE steklen kozarec, kaj bi si človek še več želel. Aja, še eko je. Toplo priporočam.) 😉
Dodala sem skuto, omenjeno kokosovo maso, polovico te nastale mase pa zmešala s kakavom. Že od praveka se mi po predalu valja bio želatina, zato sem jo dala zraven za kompaktnost, komot pa tortico pripravite z agarjem. 
Vrhunsko božanska kombinacija rahlo grenkega kakava, sladko-kisle limone, ravno prav svežine od jogurta in skoraj povsem brez sladkorja.

Dovolj besed, gremo na recept! 🙂

Kokosove limonaste sanje
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 8
KAJ POTREBUJEM
  • OTROŠKI PIŠKOTI BREZ JAJC, 200 g
  • PRAVI KAKAV, 3-4 zvrhane jušne žlice
  • KOKOSOVA MAŠČOBA, tekoča, 3 jušne žlice
  • ---
  • LIMONOV JOGURT, 300 g
  • SKUTA, 100 g
  • KOKOSOVA MASA (ostane po delanju domačega kokosovega mleka, lahko nadomestimo z grobo mleto kokosovo moko v isti količini), 150 g
  • PRAVI KAKAV, 3 zvrhane jušne žlice
  • BIO ŽELATINA, 5 lističev (ali 4g agarja)
  • VROČA VODA, 100 ml
  • RJAVI SLADKOR, 1 zvrhana jušna žlica
KAKO TO GRE
  1. Piškote, kakav in kokosovo maščobo zmešamo v sekljalniku ali multipraktiku do grobe mase, ki jo pritisnemo na dno pekača premera 15 cm, obloženega s prozorno živilsko folijo.
  2. Pustimo pol ure v hladilniku, da se malo strdi.
  3. Skupaj zmešamo skuto, jogurt in kokosovo maso, dodamo sladkor in dobro premešamo.
  4. Maso razdelimo na pol in v polovico vmešamo kakav.
  5. Želatino dobro raztopimo v vroči vodi in jo, ko se rahlo ohladi, polovico vlijemo k skutni, drugo polovico pa k kakavovo-skutni mešanici.
  6. Na piškotno podlago zlijemo najprej skutno mešanico, čez pa previdno kakavovo in nanjo ponovno skutno mešanico.
  7. Poravnamo in pustimo v hladilniku vsaj 4 ure, da se dobro strdi.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* z mlečnimi izdelki
* lakto-vegetarijansko
* brez jajc

 

limonaste kokosove sanjelimonaste kokosove sanje1limonaste kokosove sanje2limonaste kokosove sanje3limonaste kokosove sanje4limonaste kokosove sanje5

Leave a Reply