Domača rastlinska mleka – ovseno, riževo, lešnikovo, pirino, mandljevo, kokosovo

domace ovseno mleko_wm

OVSENI NAPITEK
Po domače ga imenujejo tudi “ovseno mleko”, čeprav po definiciji ne more biti mleko, pravilno je napitek. 🙂
Kakorkoli, priprava je sila enostavna in odpira, tako kot vedno, vrata v eksperimentalni svet domišljije kombiniranja sestavin.

Osnova so ovseni kosmiči, voda, malo soli in kakšen okus po vašem okusu. Mi smo tokrat pripravili vanilijo, lahko bi tudi cimet, ingver, kokos, med, ipd… 🙂
Sladkali ga nismo, je pa to stvar okusa, tako da poskusite in se sami odločite 🙂
Kosmičeva kaša, ki ostane na cedilu, je super dobra s pretlačenim sadjem za zajtrk ali če jo vmešamo v žitno kavo z malo medu.

Domače ovseno mleko
KOLIKO OSEB: 1
* od 7. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
  1. VODA, 1 liter
  2. OVSENI KOSMIČI, 100 g drobno mletih bio* (opombe spodaj)
  3. BIO VANILJEV STROK, 1
  4. - poljubno MORSKA SOL, ščep
KAKO TO GRE
  1. Vodo zavremo skupaj z vanilijevim strokom. Odvzamemo strok in vmešamo kosmiče, solimo. Zmiksamo in pustimo čez noč.
  2. Zjutraj precedimo čez cedilo ali gazo.
  3. Če je napitek pregost, mu postopoma dodajamo prekuhano vodo do primerne gostote.
NAMIGI
  1. Če uporabite drobno mlete kosmiče, bodo po naših izkušnjah vsrkali manj vode in mleko ne bo tako gosto, kot če bi ga pripravljalai z navadnimi večjimi kosmiči.
  2. Če uporabite večje kosmiče, dodajte malo več vode ali pa malo manj kosmičev.
https://www.boobeefoodee.si/blog/
——————–
RIŽEV NAPITEK
rizevo mleko_wm

Še en zmagovalec v liniji domačih produktov, pri katerih lahko sami kontroliramo količine in postopek od zrna žita do kozarca napitka. 🙂

Ravno tako preprost rižev napitek (“mleko”), izdelava je preprosta, zaželjena gostota pa je prepuščena vašemu okusu. Osnova za napitek je enostavna, najbolj krasno pri vsem pa je, da se lahko tudi tokrat poigravate z okusi, vanilija, čokolada, cimet, lahko zajadrate tudi v slane vode in ostale začimbe.
Napitek je primeren za pripravo kašic, žitnih kašic, kot gostilo pri pudingih, sadnih kašicah. Kot vedno naj leti domišljija. 🙂

Riževo mleko
KOLIKO OSEB: 1
* od 7. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
  1. RIŽ, suh, 100 g
  2. VODA, 8 dcl vode
  3. - poljubno SOL, ščep
KAKO TO GRE
  1. Riž dobro speremo pod vodo in ga skuhamo v čisti vodi. Dobro odcedimo.
  2. Posebej zavremo 8 dcl vode, ki jo rahlo solimo.
  3. Ko se malo ohladi, ji primešamo riž in vse skupaj dobro zmiksamo.
  4. Precedimo skozi cedilo.
  5. Če je napitek pregost, mu postopoma dodajamo prekuhano vodo do primerne gostote.
https://www.boobeefoodee.si/blog/
——————–
LEŠNIKOV NAPITEK
lesnikovo mleko_wm

Zaenkrat naš najljubši, kar se tiče bogatega in polnega okusa. Malo več packarije je sicer bilo pri pripravi, ker palični mešalnik ne zmiksa dovolj na drobno, ampak smo vse postrgali.
Lešnikova kaša, ki ostane, je uporabna za peciva, presne kroglice, dodatek kašicam in sadju, kot podlaga (namesto moke) za presne torte, dodatek zelenjavnim burgerjem in še in še… 🙂
Po želji sladkamo, nam se je zdelo, da je mogoče malce prazen okus. Lahko mu dodajamo tudi vonjave – vanilijo, cimet, koščke temne čokolade, ipd.

Lešnikovo mleko
KOLIKO OSEB: 1
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
  1. LEŠNIKI, 100 g
  2. VODA, 7-9 dcl
  3. - poljubno: SOL, ščep
  4. - poljubno: 1 čajna žlička sladila (uporabili smo agavin sirup)
KAKO TO GRE
  1. Lešnike namočimo čez noč.
  2. Zjutraj dobro odcedimo.
  3. Posebej zavremo 7-8 dcl vode, ki jo rahlo solimo.
  4. Ko se malo ohladi, ji primešamo lešnike in vse skupaj dobro zmiksamo.
  5. Precedimo skozi gosto tkanino (npr. tetra plenico) in res dobro ožamemo.
  6. Hranimo v hladilniku 3-4 dni.
https://www.boobeefoodee.si/blog/
——————–
PIRIN NAPITEK

pirino mleko_wm

Pirino mleko
KOLIKO OSEB: 1
* od 7. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
  1. PIRINI KOSMIČI, 100 g (drobno mleti)
  2. VODA, 1 liter
  3. - poljubno: SOL, ščep
KAKO TO GRE
  1. Kosmiče čez noč namočimo v 1 litru vode.
  2. Zjutraj vodo solimo, zavremo in takoj ugasnemo.
  3. Ko se malo ohladi, kosmiče zmiksamo.
  4. Precedimo čez gazo ali cedilo.
  5. Če je pregosto, dodamo prekuhano vodo do želene gostote.
  6. Hranimo v hladilniku in porabimo v 3-4 dneh.
https://www.boobeefoodee.si/blog/
——————
RIŽEVO MANDLJEV NAPITEK

rizevo mleko z okusom mandlja_wm

Riževo-mandljevo mleko
KOLIKO OSEB: 1
* od 12. meseca dalje * brez glutena* brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
  1. RIŽ, suhi, 100 g
  2. MANDLJI, 100 g
  3. VANILIJEV STROK, 1
  4. (domači) VANILJEV SLADKOR, 1 zravnana jušna žlica
  5. - poljubno: SOL, ščep
KAKO TO GRE
  1. Riž in mandlje namočimo čez noč.
  2. Vodo odlijemo in skuhamo riž v 1 litru sveže vode, skupaj s strokom vanilije.
  3. Ko se ohladi, solimo, odstranimo strok, sladkamo in dodamo mandlje.
  4. Zmiksamo in precedimo čez gazo ali otroško tetra plenico. Dobro ožamemo.
NAMIGI
  1. Pulpo, ki nam ostane, lahko uporabimo v več namenov: kot dodatek sadnim kašicam, za razna peciva, presne kroglice, posip na sladice, itd.
https://www.boobeefoodee.si/blog/
——————–
KOKOSOV NAPITEK

kokosovo mleko_wm

Kokosovo mleko
KOLIKO OSEB: 1
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
  1. RIŽ, suhi, 80 g
  2. KOKOSOVA MOKA, 120 g
  3. MANDLJI, 50 g
KAKO TO GRE
  1. Riž in mandlje namočimo čez noč.
  2. Vodo odlijemo in skuhamo riž ter mandlje v 1 litru sveže vode, skupaj s kokosovo moko.
  3. Ko se ohladi, zmiksamo in precedimo čez gazo ali otroško tetra plenico. Dobro ožamemo.
https://www.boobeefoodee.si/blog/

One Comment

  1. Pingback: Vitaminska harmonija - BoobeeFoodee PREPROSTI SLASTNI ZDRAVI OTROŠKI RECEPTI

Leave a Reply