recepti za zdravo prehrano
 
Tajske mesne kroglice oz. preoblečena junečja rebra

Tajske mesne kroglice oz. preoblečena junečja rebra

Če bi ostali samo pri gledanju slike, nikoli ne bi uganili, da se v naših tajskih mesnih kroglicah skrivajo junečja rebra Ekodar. Prvo vprašanje, ki pade na glavo, je povsem logično – zakaj na ta način uporabiti rebra? Odgovorov je več in vsak je boljši od prejšnjega.

a.) Ker je gušt narediti nekaj drugačnega iz vsem poznane sestavine in to na tak način, ki ni takoj direkten in viden.
b.) Ker sem absolutni fan kroglic, naj si bo mesnih ali vegi in mislim, da mi je to ljubezen privzgojila mama, ki naredi najboljše mesne polpete na svetu. Pika. 🙂
c. ) Ker gre ponovno za izziv podjetja Ekodar in so tokrat v igri rebra, zato kar povsem verjamem, da jih bodo vsi obdali z začimbami, jih dobro vtrli z oljem in jih pekli na žaru/v pečici ali pa skuhali v kakšni enolončnici. In ker smo drugačni … je preobrazba v kroglice odlična ideja. Vsaj meni se zdi. 😉 Ker gre za meso, ki ga velikokrat uporabimo tudi za kakšno krepko juho, mu prijajo bolj poštene začimbe in azijski okusi so me kar klicali s police.

Uporabiti je potrebno le nekaj spretnosti pri odstranjevanju kosti in pa dovolj močan multipraktik, da meso razkosa na manjše faktorje, ki niso prafaktorji. Če imate mlinček za meso, zmaga. Lahko pa poprosite tudi mesarja, da vam to zmelje. 
Že fuuuul časa sanjam in tudi poizkusila sem jih že večkrat pripraviti – to je recept za tajske kroglice, kuhane v kokosovem mleku, prijetno odišavljene z raznimi začimbami in v družbi mlade čebulice. Končno mi je jed uspela v nulo in vesela sem, da lahko delim recept tudi z vami.

Vam je recept všeč? Glasujte zame. 🙂

junecja rebra junecja rebra1 junecja rebra2 junecja rebra3 junecja rebra4 junecja rebra5 junecja rebra6 junecja rebra7

Tajske mesne kroglice oz. preoblečena junečja rebra
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 4
KAJ POTREBUJEM
  • za kroglice:
  • EKOLOŠKA JUNEČJA REBRA EKODAR, 500 g
  • JAJCE, velikost M, 2
  • PIRINE DROBTINE, 2-3 zvrhane jušne žlice
  • ČEBULA, rdeča, ½ večje
  • ČESEN, 1 strok
  • ZAČIMBE: sušen mlet koriander, mleta orientalska kumina, mlet ingver, limonska trava, čili; vsake začimbe 1 čajna žlička, razen čilija damo ½ čajne žličke.
  • REPIČNO OLJE, 3-4 jušne žlice
  • ---
  • za omako:
  • RDEČA ČEBULA, ½ manjše
  • ZAČIMBE: sušen mlet koriander, mleta orientalska kumina, mlet ingver, limonska trava, čili; vsake začimbe 1 čajna žlička, razen čilija damo ½ čajne žličke.
  • SOL, ščep
  • VLOŽENI PELATI, 250 g
  • ZELENA PAPRIKA, 1 manjša
  • KORENČEK, 1 manjši
  • KOKOSOVO MLEKO, 100 ml
  • MLADA ČEBULICA, perje, za dekoracijo
  • SEZAM, nekaj za posip
  • RIŽ BASMATI, suh, 150 g
KAKO TO GRE
  1. Rebra očistimo kosti in zmiksamo skupaj s preostalimi sestavinami; oblikujemo enako velike kroglice, ki jih z vseh strani opečemo do zlatorjave barve.
  2. Odstranimo in odcedimo na papirnati brisači.
  3. V isti ponvi podušimo nasekljano čebulo, da malo zarumeni, dodamo korenček in papriko, začinimo, kroglice vrnemo v ponev ter zalijemo s pelati. Pokrito dušimo 15 minut, da čebula že razpada in takrat dodamo kokosovo mleko. Dušimo še 10 minut, da se omaka malo zgosti.
  4. Postrežemo s kuhanim rižem, svežim perjem mlade čebulice in posujemo s sezamom.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* brez mlečnih izdelkov
* mesno - junetina
* z jajci

 

Leave a Reply