Česa naj bi v nosečnosti pojedli več?_1.del

Česa naj bi v nosečnosti pojedli več?_1.del

Vprašanje, ki mi je pred kratkim, ko sem imela daljše predavanje v okviru strokovnega seminarja Varna vadba v nosečnosti, rojilo po glavi, je bilo predvsem česa naj v nosečnosti zaužijemo več kot takrat, ko nismo v nosečnosti. Makes sense? 🙂
Torej, katera so tista živila, ki nam bodo optimalno pomagala k ohranjanju prave ravni krvnega sladkorja, optimalnih zalog vitaminov in mineralov, nam pomagala v boju z utrujenostjo, otekanjem in zaprtostjo, če izpostavim le najbolj tipične nadloge, ki spremljajo to, drugače sicer izredno lepo obdobje vsake ženske. 🙂

Pa poglejmo glavna živila in kaj dobrega lahko pripravimo iz njih, da bomo v nosečnosti kar najbolj zdrave, čile in poskočne.

ZELENOLISTNATA in ostala ZELENA ZELENJAVA
Bogata je z vsemi minerali, predvsem železom in cinkom, pa tudi z vitamini kompleksa B, s poudarkom na folatu. Prav tako vsebuje veliko celuloze (netopne vlaknine), ki dajejo občutek sitosti in izredno ugodno vplivajo na prebavo. Optimalen dan naj bi vsaj pri dveh glavnih obrokih vseboval šop izbranega zelenja. 🙂

  • zelena solata, radič, motovilec, špinača, blitva, špinačno, blitvino, rdeče-pesino, ohrovtovo, cvetačno perje/listi v zelenih smutijih; peteršilja zelo malo in zgolj kot začimbo!
  • brokoli, ohrovt, zelje, kitajsko zelje, brstični ohrovt

Idealen obrok: špinačna juha z jajcem, solata coleslaw (zelje, paprika, korenček, riž)
 

Umešanka z jajcem s krompirjem in špinačo

V nosečnosti naj bi tudi spile veliko smutijev, predvsem in izključno zelenkotov, saj tako dobimo šus vitaminov in mineralov, ki nas ohranjajo zdrave in čile, prebava optimalna. 🙂

Idealen smuti: šop blitve, banana, pol limone (sok), ščep ingverja, 1 malo jabolko

… nadaljevanje sledi … 

 

Leave a Reply