Bučkini polpetki z brokolijevim pirejem

Polpetki so pri nas nastali že v vseh mogočih oblikah, naj osvežimo spomin:

Za kosilo za mojo enoletnico sem želela pripraviti polnovreden obrok – kombinacija naribanih bučk (dobro odcejenih), razžvrkljanega jajca in nekaj žličk pirinih drobtin ter brokolijevega pireja s cvetačo je taka popolnost, saj zajema vsa ključna makrohranila. Poleg tega zaradi obilice vlaknin lepo nasiti in uredi prebavo.

Bučkini polpetki z brokolijevim pirejem
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
KAJ POTREBUJEM
za 2 osebi (1 odrasel + 1 dojenček):
  • BUČKE, zelene, 2 naribani in dobro odcejeni
  • JAJCE, 1 srednje velikosti
  • PIRINE DROBTINE, lahko tudi navadne, 3-4 jušne žlice
  • TIMIJAN, pol čajne žličke
  • KOPER, pol čajne žličke
  • RDEČA PAPRIKA, ščep
  • BROKOLI, 1 srednje velik
  • CVETAČA, pol srednje velike glave
  • RIŽEVO MLEKO, 100 ml (lahko tudi navadno)
  • KOKOSOVO OLJE, 1-2 jušni žlici (lahko zamenjamo tudi z olivnim oljem ali damo maslo - okoli 15 g)
KAKO TO GRE
  1. Bučke naribamo in na cedilu odcedimo, nato pa še ožamemo, da ostane čim manj vode. (Bučkine vode ne zavržemo, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, zato jo zmešamo z malo limone in navadne vode v krasno bučkino "limonado" - bučkinado. 🙂 )
  2. Bučke potem zmešamo z jajcem, dodamo začimbe in postopoma vmešavamo drobtine. Takoj, ko se masa dovolj napije, nehamo z dodajanjem, saj bi drugače bili polpetki pretrdi.
  3. Oblikujemo enako debele polpete in spečemo v pečici na 200°C 20 minut, vmes jih enkrat obrnemo. Namesto tega jih lahko tudi popečemo na malo kokosove maščobe v ponvi.
  4. Medtem v drugi posodi na sopari skuhamo brokoli in cvetačo; brokoli naj ohrani živo zeleno barvo in je lahko še malo trd. Odcedimo in oboje zmiksamo z oljem in mlekom v gladek pire.

 

(Visited 2,264 times, 2 visits today)

Leave a Reply