Zelenjavna pastirska pita

Ta jed je ponovno ena izmed naših priljubljenih “skrivank”. 🙂 V pireju se skriva namreč tudi cvetača, pod gratinirano kapo pa kup zelenjave, ki sicer ne bi šla tako v slast, a je celotna izvedba tako lično zapakirana, da je tudi naša izbirčnica rada pojedla. 
Foto nasmejan dokaz:

Starši, ki nam že dlje sledite, se mogoče spomnite, da sem podobna recepta s tovrstno pito že pripravila:

Za tokratno presenečenje poskrbi cvetača v krompirjevem pireju, mocarela pod kapico in zelo sočna, aromatična omaka, ki poveže drobno zelenjavo in rdečo lečo.

Porcije

5

Čas priprave

15 min

Čas kuhanja

20+20 min

Težavnost

1/3

KAJ POTREBUJEM

  • RDEČA LEČA, surova, 110 g
  • GRAH, zamrznjen, 100 g
  • KORENJE, 150 g
  • KROMPIR, 500 g
  • CVETAČA, 150 g
  • ČEBULA, 1/2 manjše
  • ČESEN, 1 strok
  • MLEKO, 100 ml
  • MASLO, 50 g 
  • MOCARELA, 150 g
  • ZAČIMBE: kurkuma, poper, sol, sušena zelena, origano, bazilika, luštrek, šetraj, mini ščep čilija

KAKO TO GRE

  • Najprej skuhamo krompir, olupljen in narezan; 10 minut pred koncem damo v vodo še cvetačo.
  • Medtem, ko se krompir kuha, pripravimo omako z lečo: na malo olja na hitro popražimo rdečo lečo, čebulo in česen, neprestano mešamo. Ko leča “zažari”, torej postane prijetno oranžno-rdeče barve in zadiši, dodamo začimbe, poper, rahlo solimo, dodamo malo čilija, če nam je to všeč. Mešamo, zalijemo z vodo, ki naj sega približno en prst nad jed.
  • Kuha se 20 min. Po tem času jed prestavimo na ognjevaren pekač. Krompir in cvetačo odcedimo, pretlačimo ali zmiksamo v pire. Zelenjavo obložimo s kosi mocarele, prekrijemo s pirejem in v pečici pečemo še 15 minut, zadnjih 5 minut pa prestavimo na najvišje vodilo in vključimo funkcijo ventilator gril, da se krompir na vrhu lepo zapeče.

Dobro izgleda tudi ...

Leave a Reply