recepti za zdravo prehrano
 
NA POMOČ – Kaj jesti, ko dojim?

NA POMOČ – Kaj jesti, ko dojim?

Nasvetov za prehrano med dojenjem je vsaj še enkrat toliko, kot onih, kaj in kako uvajati. Tudi sama se prvič malo bolj poglobljeno srečujem s tovrstno prehrano in zaradi poplave mitskih, tradicionalnih, modernih in sosedskih nasvetov sem se odločila vse to prerezati, razrezati in sestaviti v smiselno torto. 🙂 
Torej, kaj lahko mamica med dojenjem sploh uživa, zakaj nečesa ne in zakaj je priporočljivo, da je prehrana raznolika, raznovrstna, predvsem pa sveža. 

POVEČANE POTREBE MED DOJENJEM

Med dojenjem se energijska potreba matere poveča za 500-600 kcal dnevno, kar je eno lepo kosilo. Hura! Vendar naj to bo to dodatno “kosilo” primerno sestavljeno, da zadosti vsem potrebam po makrohranilih, pa tudi vitaminom in mineralom. Ne bom vas dolgočasila s številkami povečanega vnosa OH, beljakovin, jada jada … 

Pomembno je, da jeste uravnoteženo, kar pomeni, da večino krožnika sestavlja zelenjava v vseh oblikah in barvah – tako škrobasta, sveža, kuhana, dušena, soparjena, delno tudi pražena, cvrtju in paniranju se pa izognite oz. naj bo redko na meniju (pregreta maščoba povzroča težave, dobite prazne kalorije, brez neke dodatne hranilne vrednosti. Ko zapaše, pa naj bo, samo naj ne bo vsak dan. Preprosta kmečka pamet, velja?). 🙂

115022
Vir slike: https://www.fairview.org/HealthLibrary/Article/89499

Ne pozabite na beljakovine v vseh oblikah, tako rastlinskih kot živalskih, če jih uživate. Če jih ne, ustrezno nadomeščajte z večjimi količinami rastlinskih in ne pozabite na vnos vitamina B12 ter železa – če jeste bogate zelenjavne obroke, brez skrbi, ni nevarnosti, da bi trpeli pomanjkanje katerega od vitaminov. Izogibamo svinjine, ker je alergen, pa tudi pretiranega vnosa mesa, ki je industrijske reje – še vedno so sporni vnosi antibiotikov in neustrezne krme, zato raje večkrat po malo, pa takrat kvalitetno. 

cicerika enoloncnica z rizem_wm (2)

Prav tako je pretežen del obroka namenjen škrobu oz. OH. Čim večkrat polnozrnati izdelki, ki vplivajo ugodno tudi na prebavo in pomagajo pri zaprtju, živila, bogata z vlakninami in čim več nepredelanih žit, ki ugodno vplivajo tudi na nastanek mleka – ovsena kaša, prosena kaša, kosmiči vseh vrst, polenta oz. koruzni zdrob, ajdova kaša, rjavi riž ali navaden basmati riž (poljubno), ipd. Meni so super tudi polnozrnate testenine (najraje pirine), ki jih pojem manj, pa sem dlje sita.

ovsena kasa2

Na zgornji sliki s krožniom in porcijami so tudi mlečni izdelki; resnici na ljubo, se jih sama izogibam, ker opažam, da ima naša mala marelica po (povečanem mojem vnosu – recimo sem za kosilo jedla pire z navadnim mlekom, za malico jogurt in za večerjo mlečni zdrob) težave; niso hude, se pa napenja in krega. Če vam mlečni izdelki ne delajo težav in so vam všeč, navali narod in kar pogumno. Opazujte otroka – to je ena velika popotnica, ki vam jo lahko dam za vse možne priložnosti. On je merilo, on je vaša edina smernica, kako boste ravnali v zvezi s prehrano in vsem ostalim. 🙂
Meni je super mandljevo, ovseno ali riževo mleko, lahko posežete tudi po kokosovem, če vam je všeč (meni je v nosečnosti zasmrdelo 😀 in ga sploh ne morem več uživat).
V vsakem primeru, ne pozabite na kalcij, ko dojite. Kako ga dobite v telo, je pa vaša izbira. 😉

Kvalitetne maščobe so zelo pomembne – kombinirajte olivno olje in avokado, laneno olje in lososa, kokosovo maščobo in drobljene mandlje. Ne izogibajte se jim v želji pridobitve postave, to v tem trenutku še zdaleč ni pomembno. Postava se vrne malo kasneje, ko je čas za to in brez pretiranega truda, če greste počasi in z glavo. 😉

losos s koromacem 1

Ne pozabite na VODO! Ko seštejem svoje kozarce vode (vsakič pred podojem 2 dcl in po podoju 2 dcl, pa še potem vmes pri obrokih), znese to blizu 3 litre vode. Voda ful pripomore k nastavku mleka in pijmo pijmo!

Ok, osnove smo predelali kolikor toliko, sedaj pa zabaven del, čemu se izogniti med dojenjem ali čemu se ne izogniti oz. dajmo analizirat vse tisto, kar vam priporočajo ali odsvetujejo, pametujejo in o čemer že vrabčki čivkajo (ali bodo pa začeli vsak čas. 😀 ).

KAVA
Kava je poživilo, lahko obračamo ta podatek sem in tja, ampak tako je. Če ste v nosečnosti spile 2-3 skodelice dnevno in ni bilo težav, ne vidim razloga, zakaj tudi sedaj ne bi. Do dve skodelici dnevno (ne une kave, kjer stoji žlica sama pokonci, ampak navadne, normalno močne kave) je čisto ok. Na zdravje, neprespane mamice! Kakšen je vpliv na otroka, ni raziskano, zatorej ponovno – opazujte ga. Vse ok? Vse ok, gremo po kapučin.

SVEŽA ZELENJAVA IN SADJE
Ja res ne razumem, kdo vam to odsvetuje. S tem ste prikrajšane za doooobršen del svežih, hrustljavih, polnih, pravih vitaminov in mineralov in telo jih za dojenje koplje med vašimi; tako postaja imunski sistem rahlo bolj šibek in sčasoma ne boste tako krepke, kot morate biti za polno dojenje. JEJTE sveže. Vklopimo tudi tukaj to staro pozabljeno logiko – če vas kislo zelje napenja, potem ne sedaj navalit na krožnik segedina, po vsej verjetnosti bo tudi otroka napenjalo. Simple! Če vas sveža kumara napenja, verjetno bodo problemi tudi z otrokom. Ali pač ne. Zmerno in spet – kako že gre? Opazujte otroka! So bile težave? Ok, izločite kumare. Ne pa celo košaro sveže zelenjave iz maminega vrta. 
Še vedno seveda ostane kuhana, dušena, soparjena zelenjava, pojejte jo na tone, ampak s svežo prejmete več. 

OREŠČKI
Tudi ne vidim nobene povezave med vami in mlekom, ki ga nudite otroku. Če ste alergični, jih itak ne boste jedli. Drugače pa kar – so odličen vir kvalitetnih maščob, ampak pozor! Ena jušna žlica dnevno zadostuje; fajn jih je namakati, saj tako iz luščine (pri mandljih, orehih, lešnikih, itd.) z namakanjem odstranimo tanin, ki preprečuje absorbcijo določenih vitaminov in mineralov. Ampak ne bo konec sveta, če jih ne boste. Sama sem po dojenju kdaj tako izčrpana, da grem direkt v predal po študentsko hrano in se pokrepčam na hitro. Vse ok. 🙂 
Aha – izpuščam le arašide, ki mi tudi meni delajo rahle težave, pa nasplošno so znani bolj kot potencialno nevarnejši alergeni.

MORSKI SADEŽI in VELIKE RIBE ROPARICE
Ja, onesnaženost s težkimi kovinami (ne vse in ne v vseh oblikah, ampak pustimo to zaenkrat), zato med dojenjem (vsaj takoj od začetka) raje ne. Bolj podrobno sem o tem že pisala tukaj: https://www.boobeefoodee.si/blog/v-moji-ribi-je-zivo-srebro/. Kasneje zmerno in določene sorte – losos je ok že dokaj od začetka, kakšne vahnje, trske tudi, prav tako so dobre določene sladkovodne ribe, vendar odvisno od kraja ulova. Ok, ne bomo komplicirali. Losos. 😀

NEOBDELANA ŽIVILA
Podobno kot v nosečnosti, se ogibamo vseh potencialno nevarnih živil, ki lahko ogrožajo naše zdravje – tiste tamale bakterije, ki se razvijejo na raznih nepasteriziranih sirih, surovo meso, surova jajca, surove ribe. Ok, rečemo: VSE SUROVO, pa smo zaključili. 😀
Če se recimo surove sire, toplotno obdela (po domače: kuha, peče, ipd.), so ok. To je to, nobene višje znanosti. Velja podobno torej kot v nosečnosti: https://www.boobeefoodee.si/blog/ali-lahko-jem-sir-s-plesnijo-v-nosecnosti/, https://www.boobeefoodee.si/blog/ali-lahko-jem-prsut-v-nosecnosti/.

ZAČIMBE IN DIŠAVNICE
Razen za preveč pikantno (čili, kajenski poper) ali popoprano hrano, ne vidim razloga, zakaj bi se začimbam in dišavnicam odpovedali: kumina, majaron, bazilika, timijan, kurkuma, koper, šetraj, … ta pisan svet okusov ponesite preko mleka že svojemu malemu škratku in mu tako počasi odpirajte vrata v svet gurmanstva – po moji teoriji bo tudi pri uvajanju lažje, ko boste uporabljale te okuse. 
Ne pozabite na česen in čebulo, okus mleka je čisto drugačen in otroci radi radi raziskujejo. 😉

Zakaj slišimo vse te prepovedi? 
Ciljam seveda na nesmiselne oz. manj smiselne. Zato ker se prehrana matere prevečkrat povezuje s koliki oz. krčki novorojenčkov, čeprav ni nobenega dokazanega vpliva, torej gre še za eno prehransko bučo. Seveda se razumem in razumem vse mamice, ki želijo pomagati in preprečiti vse, kar je možno, da bi novorojenčku in dojenčku olajšale to strašno obdobje neprespanih noči, zvijanja, zviranja, neutolažljivega joka. Ampak spet – ni pravil. Nekateri jih imajo, drugi ne, črevesje se razvija in prilagaja; ker ni še zrelo, prihaja do krčenja. Preprosta razlaga. Neodvisno od tega, kaj boste ve zaužile. Vsekakor je spet potrebna zdrava pamet in opazovati otroka takrat, ko vi pojeste nekaj, kar vam povzroča težave (ja, verjetno krožnik začinjenega pasulja s pikantno klobaso ni prava izbira 😀 ). 

Moje mnenje
Sedaj veste, kaj lahko jeste. In kaj je pri vsem najbolj pomembno? To, da se ve dobro počutite, da ste srečne, kolikor toliko naspane in da tudi jeste tisto, kar vam prinaša srečo, tisti vaš “comfort food”. Tako se sprošča ogromno hormona sreče in ta verjetno ne more biti slab vpliv na vas ali vaše mleko, je res? 🙂

Ponavljam, sedaj veste in zbrišite vse nasvete: “Ta pa ta mi je rekla, da …” “Svetovali so mi, da …” Opazujte se in opazujte otroka. Pika. 🙂

Naslednja misija: Kdo mi bo vse to pripravljal in kuhal? Mhm, dobro poznam v teh prvih trenutkih, ko smo z marelico doma, ampak vse se da, tudi dajat navodila s kavča in kdaj pa kdaj priskočit. Ok, lažem – jaz sem pogrešala kuhanje in sem MORALA it skuhat si nekaj kosil. Ker so moja, sveža, mmm, komfortna, slastna, dišeča in bila sem srečna. Otrok tudi, saj to čutijo. 🙂

Stran, ki jo toplo priporočam, je: dojenje.net. Brdo koristnih informacij, nasvetov in srčne, mile, prijazne svetovalke. Ter skupina Dojiva se na FB, super punce!

Leave a Reply