recepti za zdravo prehrano
 
Ali lahko jem sir s plesnijo v nosečnosti?

Ali lahko jem sir s plesnijo v nosečnosti?

Zadnje čase se sama posvečam predvsem nosečniški prehrani in čeprav se moje nosečniško obdobje približuje že zadnji tretjini, še vedno prebiram, iščem in brskam za podatki. Na spletu je namreč poplava nasvetov in člankov, ampak konkretnih informacij, zakaj nekaj lahko jem, kdaj, kako obdelano, zakaj česa ne smem … tega je žal bore malo. In mene take stvari ziritirajo do te mere, da se poglobim in prebrskam vse, kar lahko najdem. V ta namen je tudi nastala rubrika Nosečniške buče, ki bo poskusila pojasnjevati največje mite in buče, ki krožijo naokoli glede nosečniške prehrane. 
(Navdih mi je bil blog s prehransko vsebino Prehranske buče).

cb8ff4_2fabd74d01f64a738acad9431d5265d5

SIRI S PLEMENITO PLESNIJO

bluesasst(2)
Ker si vsake toliko rada privoščim sir s plemenito plesnijo – gorgonzola, brie, camember, roquefort, ipd., sem takoj v nosečnosti najprej poiskala podatek o tem, ali ga lahko jem. Vsepovsod so razne prepovedi, da sirov s plesnijo ne smemo uživati. Večinoma teh sirov je namreč iz surovega mleka. Ok, potem lahko potegnem sklep, da je surovo mleko tisto problematično in da se surovega mleka ne sme uživati, kajti obstaja možnost, da je v njem bakterija listeria.

V nosečnosti se moramo izogibati hrani, ki bi lahko ogrozila zdravje nosečnice in njenega ploda, zatorej je potrebno surovo mleko in sire iz surovega mleka v nosečnosti izločiti iz prehrane. Surovo mleko lahko namreč vsebuje patogene mikroorganizme (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella spp., Campylobacter jejuni). To so mikroorganizmi, ki povzrčajo bolezni in okužbe, nekateri celo smrt ploda (npr. Listeria monocytogenes).

KAJ pa, če je ta sir (torej sir s s plemenito plesnijo) narejen iz pasteriziranega mleka? Ali ga lahko jem? 
Če iz surovega mleka izdelamo sir, se omenjeni mikrooganizmi lahko ohranijo in so prisotni tudi v sirih. Škodljive mikroorganizme uničimo tako, da surovo mleko pred izdelavo sira toplotno obdelamo ali skuhamo (pasteriziramo). Iz pasteriziranega mleka izdelani siri brez ali s plemenito plesnijo (npr. gorgonzola, brie, camember, roquefort) so za nosečnice varni. Plesni (Penicillium camembert, P. roqueforti, P. gorgonzola, P. candidum, P. camemberti), ki jih uporabljajo pri izdelavi mehkih sirov s plesnijo, ne povzročajo okužb ali bolezni in jih v nosečnosti lahko uživamo.

KAJ pa, če je ta sir iz surovega mleka, ampak smo ga vsaj 3 minute obdelovali na temperaturi 60°C oz. 15 sekund na temperaturi 80°C? Ali ga lahko jem? 
Sire iz surovega mleka lahko uživamo, le če jih toplotno obdelamo; npr. sirovo omako, ki jo skuhamo oz. zavremo, krompir s sirom pečen v pečici ali gratinirane testenine s sirom.

Druga pomembna stvar je ta, da to, da sir, ki nam je splesnil v hladilniku, NI sir s plemenito plesnijo. Tak sir namreč ni več užiten in kljub temu, da odrežemo plesen, NI primeren za uživanje. Sire, ki v hladilniku splesnijo, je potrebno zavreči. Plesni, ki se razvijejo so lahko škodljive (npr. Aspergillus, Penicillium in Botrytis), saj proizvajajo mikotoksine, ki povzročajo zastrupitve.

In čeprav je v prispevku govora samo o sirih s plesnijo, velja napisano za vse sire, o katerih marsikdaj slišim, da jih nosečnice ne smemo – mocarela, parmezan, ipd. Vse je ok, če so omenjeni siri pripravljeni iz pasteriziranega mleka.

Pa dober tek in čim manj nosečniških buč. 😉

———–
Prispevek pripravljen v sodelovanju z dr. Špelo Može Bornšek, univ.dipl.inž.živ.tehnol. (Prehranske buče)

VIRI:
http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/listeria_05082015.pdf
https://varnoshrano.wordpress.com/2014/09/30/listeria-monocytogenes/

One comment

  1. Pingback: Ali lahko jem sir s plesnijo v nosečnosti? – PREHRANSKE BUČE

Leave a Reply