recepti za zdravo prehrano
 
Super sočno jogurtovo pecivo s slivami

Super sočno jogurtovo pecivo s slivami

Imate 20 minut časa, nekaj osnovnih sestavin in ste si zaželeli nekaj sladkega? To je to! Super sočno jogurtovo pecivo, ki vam bo vzelo slabe pol ure časa, rezultat je pa izjemen. Pekla sem ga včeraj, še toplo je bilo čudovito slastno, danes je pa še za odtenek bolj. Sočnost se je ohranila in mirno priznam, da se vsi biskviti skrijejo pred njim. 
Ni nekih blaznih postopkov, čeprav bi lahko ločevali rumenjake in beljake, sem sama kar zmetala vse skupaj v mikser in čau … Včasih ni časa za kompliciranje. 😀 

Recept sem prilagodila malo, sploh glede na količine sladkorja, ki so ponavadi v tovrstnih receptih, napisala bom mojo količino, ampak vam mirno rečem, da jo lahko zmanjšate vsaj za 1/4. Meni je bil kar presladko, precej v bistvu, tako da razmišljam, če bi šlo tudi s pol manj sladkorja. Vsekakor se priporočam za poročila, če bo kdo poskušal. Ker je v pecivu grški jogurt, ki je malo bolj kremast in smetanast, sem dala olja manj, kot bi ga sicer bilo. Uporabila sem deviško kokosovo olje, bi pa lahko pripravili tudi s kakšnim nežnim olivnim oljem ali pa zmehčanim maslom.

jogurtovo-pecivo-s-slivami jogurtovo-pecivo-s-slivami1 jogurtovo-pecivo-s-slivami2

Super sočno jogurtovo pecivo s slivami
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 12
KAJ POTREBUJEM
za okrogel pekač premera 26 cm:
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 100 g
  • MANDLJEVA MOKA, 100 g (oz. mleti mandlji)
  • GRŠKI JOGURT, 10% maščobe, 200 g
  • LIMETA, bio, naribana (lupinica + sok)
  • JAJCA, velikost M, 3 komadi
  • KOKOSOVA MAST COBIO, 100 ml
  • VINSKI KAMEN, 14 g (1 paketek)
  • NERAFINIRANI RJAVI TRSNI SLADKOR, 100 g (plus nekaj za posip pekača)
  • SLIVE, 15-20 komadoc
KAKO TO GRE
  1. V mikser z nastavkom za stepanje dodamo 3 jajca in jih penasto zmešamo s sladkorjem. Dodamo naribano limetino lupinico. Vmešamo jogurt, pecilni prašek in kokosovo maščobo ter postopoma dodajamo zmes pirine moke in mletih mandljev (lahko predhodno posebej zmešamo, lahko pa dodamo najprej pirino moko in nato še mandljevo moko).
  2. Na koncu vmešamo še sok pol limete (lahko tudi limone, če limet nimamo).
  3. Pekač narahlo namastimo in malo posujemo s sladkorjem (1-2 žlici zravnani, cca. 15 g). Slive razpolovimo in odstranimo koščice. Zložimo jih na pekač z lupino navzgor. Maso za testo prelijemo čez in pekač narahlo potolčemo ob pult, da se masa enakomerno razporedi.
  4. Pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C slabih 45 minut - po pol ure pečenja preverimo z leseno palčko, ki jo zabodemo v sredino pecivo, ali je že pečeno. Če je izvlečena palčka čista oz. na njej ostane nekaj drobtin, je pecivo pripravljeno. V nasprotnem primeru peko podaljšamo za 5 minut in ponovimo poskus.
  5. Pecivo preverimo tudi nekje po 20ih minutah peke - če postaja na vrhu pretemno, ga pokrijemo z drugim pladnjem/pekačem in pečemo pokrito.
  6. Ko je pecivo pečeno, ga pustimo na sobni temperaturi 5 minut, nato pa previdno obrnemo na pladenj/večji krožnik. Potrežemo rahlo ohlajeno - zraven paše kepica limonovega sladoleda.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi proizvodi * ovo-lakto-vegetarijansko * z jajci

 

Leave a Reply