Krompirjevka (po nonino)

Krompirjevka (po nonino)

Je rekla včasih nona: “Ko ima hudič mlade…”, pa nisem, točno vedela, kaj misli s tem. No, ta teden sem doživela to v vsej bohotnosti. 😉
Ni tako hudo (vsem bolezenskim klicam navkljub), vesela sem, da imam vas in da se “družimo” ob prijetnih obrokih, knjigica čaka še na zadnjo svojo pot do mene in potem hitro v paketke, jeeeej. 

Skratka, ker smo bolni, sinko pobalinko z vnetimi ušeski, sama sem pokasirala vse možne bacile z vseh strani, drugega kot juhe niti ne pašejo.
Tako sem se spet spomnila na nono (oz. že kar pra-nono) in njeno znamenito krompirjevko, ki je eeeenostavna juha iz čebule in krompirja, z malo peteršilja. Kot otroci smo jo o-bo-že-va-li in prvič sem jo pripravila v lastni izvedbi. Ni čisto nonina nonina, ampak je vseeno zelo dobra, komfortna juha. 🙂
Okus je malce drugačen tudi zato, ker je nona osnovo naredila na svinjski masti, sama pa sem uporabila olivno olje, nekaj k okusu prinesejo pa tudi stari lonci, kjer se je skuhalo že nešteto dobrot.
Za hrustljav dodatek sem dodala mini kruhke iz koruznih pogačic z zeličnim kokosovim maslom, recept pa najdete tukaj: http://www.boobeefoodee.si/blog/zeliscno-kokosovo-maslo-in-domace-koruzne-pogacice/.

krompirjevka krompirjevka1

Enostavna krompirjeva juha po nonino
KOLIKO OSEB: 3
* od 8. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
30 min
CELOTEN ČAS
40 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
30 min
CELOTEN ČAS
40 min
KAJ POTREBUJEM
  1. ČEBULA, 2 manjši
  2. KROMPIR, 3-4 večje
  3. ZELENA, sušena, ščep
  4. OLIVNO OLJE ZA PEKO, 1 jušna žlica
  5. PETERŠILJ, svež, za okras
KAKO TO GRE
  1. Čebulo nasekljamo na drobno in jo počasi dušimo na segretem olju. Ko je vsa zmehčana in postekleni, dodamo na drobne kocke narezan krompir in sušeno zeleno, zalijemo s cca. 500 ml vode in kuhamo, dokler krompir ni zmehčan. Za starejše otroke juho tudi solimo.
  2. Kuhano juho lahko delno ali v celoti pretlačimo, ali pa pustimo krompir kar v koščkih.
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply