Je rekla včasih nona: “Ko ima hudič mlade…”, pa nisem, točno vedela, kaj misli s tem. No, ta teden sem doživela to v vsej bohotnosti. 😉
Ni tako hudo (vsem bolezenskim klicam navkljub), vesela sem, da imam vas in da se “družimo” ob prijetnih obrokih, knjigica čaka še na zadnjo svojo pot do mene in potem hitro v paketke, jeeeej.
Skratka, ker smo bolni, sinko pobalinko z vnetimi ušeski, sama sem pokasirala vse možne bacile z vseh strani, drugega kot juhe niti ne pašejo.
Tako sem se spet spomnila na nono (oz. že kar pra-nono) in njeno znamenito krompirjevko, ki je eeeenostavna juha iz čebule in krompirja, z malo peteršilja. Kot otroci smo jo o-bo-že-va-li in prvič sem jo pripravila v lastni izvedbi. Ni čisto nonina nonina, ampak je vseeno zelo dobra, komfortna juha. 🙂
Okus je malce drugačen tudi zato, ker je nona osnovo naredila na svinjski masti, sama pa sem uporabila olivno olje, nekaj k okusu prinesejo pa tudi stari lonci, kjer se je skuhalo že nešteto dobrot.
Za hrustljav dodatek sem dodala mini kruhke iz koruznih pogačic z zeličnim kokosovim maslom, recept pa najdete tukaj: http://www.boobeefoodee.si/blog/zeliscno-kokosovo-maslo-in-domace-koruzne-pogacice/.


- ČEBULA, 2 manjši
- KROMPIR, 3-4 večje
- ZELENA, sušena, ščep
- OLIVNO OLJE ZA PEKO, 1 jušna žlica
- PETERŠILJ, svež, za okras
- Čebulo nasekljamo na drobno in jo počasi dušimo na segretem olju. Ko je vsa zmehčana in postekleni, dodamo na drobne kocke narezan krompir in sušeno zeleno, zalijemo s cca. 500 ml vode in kuhamo, dokler krompir ni zmehčan. Za starejše otroke juho tudi solimo.
- Kuhano juho lahko delno ali v celoti pretlačimo, ali pa pustimo krompir kar v koščkih.