Recept najdete tudi v knjigici receptov BF 3: Vegi za družino na brzino.
Drži, prav ste slišali. Ker zadnje čase (ko se mi da kuhat in imam navdih) iščem nove kombinacije znanih jedi, sem prišla na zamisel, da bi lahko iz fižola pripravila njoke. Zakaj pa ne? Mlet fižol se obnaša lepo, nastane lepljiva masa, torej … mora uspet. 😀 No, ni šlo ravno po načrtih, vendar so vseeno nastali pravi pravcati njokci. Ker se ogibam bele moke, sem dala polnozrnato pirino, zato je bilo potrebno dodati malo več moke, kot sem sprva nameravala in bi si želela malo več okusa po fižolu. Ampak vseeno, zanimiva kombinacija, primerna za samostojno jed, saj ji dodamo le še malo maščobe in beljakovin, pa imamo polnovreden obrok. S skledo zelene solate zraven pa tako ali tako ne moremo zgrešiti. 🙂
- FIŽOL, kuhan in dobro odcejen, 600 ml
- POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 400 ml
- KUMINA, ščep
- SOL, ščep
- POPER, ščep
- OREHI, 2 jušni žlici
- JAJCA, velikost M, 2 komada
- Vse sestavine, razne moke, zmiksamo v mikserju v gladko maso. Postopoma dodajamo moko in mešamo. Pustimo počivati 15 minut.
- Na pomokanem pultu testo oblikujemo v dolgo kačo, ki jo narežemo na koščke.
- Kuhamo v slanem kropu 5-7 minut.
- Če ne porabimo vseh njokov, jih surove razporedimo na pladenj, da se ne dotikajo in zamrznemo. Kasneje samo preložimo v manjšo vrečko in naslednjič vržemo zamrznjene v krop - super ideja za hiter obrok.
Pingback: Juha iz belega fižola s picado