recepti za zdravo prehrano
 
Zgodba o dojenju_4.del

Zgodba o dojenju_4.del

1aa41fc7af67a07b2a2813f9b1aa09be

Vir slike: https://mamasmilknochaser.com/2014/01/29/breastfeeding-art-series-portraits/#more-4606

Čudoviti trenutki z dojenčkom, ki so samo vajini … Kako jih doseči? Z nekaj volje, ogromno truda in …

nekaj napotki, ki jih je dobro vedeti, predvsem za mamice začetnice. V moji čudoviti skupini Septembrk 2016 je kolegica napisala krasen in jedrnat povzetek mitov, polresnic in dejstev, tako da si sposojam kar njen tekst. Hvala, Maja. 😉

– mleko je prve dni rumeno, gosto (kolostrum), potem se počasi spreminja in postane belo, svetlo belo, kot da bi mleko iz trgovine zmešali s 3/4 vode- TO JE NORMALNO! TO MLEKO NI NIČ MANJ KVALITETNO! Res vsebuje dosti vode, zato ni treba dojenemu otroku ničesar dodajat za pit. Prvi mililitri otroka odžejajo, potem ga pa tisto zadnje mleko nasiti, ker vsebuje več maščob. Najprej voda, pol pa smetana. 😉 Zato je pomembno, da poje tudi to zadnje mleko in ne samo prednje.

– na podlagi količine izčrpanega mleka ne morete NIKOLI tudi predvidevat ne, koliko mleka imate oz. ga otrok posesa, ker sta tehniki sesanje in črpanje popolnoma različni, otrok posesa veliko več, kot je sposobna črpalka izčrpat.

tehtnica je največji SOVRAŽNIK dojenja! (Tukaj dodajam sama: čeprav odvisno od tipa ženske. Meni je všeč imeti vse pod kontrolo, zato imam rada tudi te podatke, predvsem mi pove, če delam prav ali narobe. Če ste pa tip, da se boste preveč sekirale okoli tega, potem je seveda tehtanje nesmiselno. Če je otrok zadovoljen, plenice pa polulane in pokakane, potem kar veselo dalje).

več ml AM dodaš, bolj bo otrok sit, dlje bo spal, manj bo povpraševanja po dojenju, manj bodo zize stimulirane, MANJ BO MLEKA. (Pretežno velja za vse, včasih pa se tudi ta enačba izide; potrjeno z več virov. Mamice so recimo dojile, pa en obrok AM, pa spet podoj, otroci so bili tiste sorte, ki so počasi in leno jedli eno uro, potem se pol ure uspavali in pol ure spali, pa ponovi zgodbo. Citiram: “Da se mi ni zmešalo, sem se potem odločila, da bo en obrok med dojenju uvedla AM in se nam je vse skupaj lepo izšlo.” Bi pa rekla, da je to prej izjema kot pravilo).

dodajanje AM po dojenju, da bi preverile, če se je otrok najedel, je NESMISELNO, ker bo dete požiralo, kar mu bo teklo v usta. Sesanje po flaški je dosti bolj enostavno kot dojenje.

– ni nujno, da je otrok po AM zaspal zato, ker je bil končno sit. Neredko zaspijo zaradi slabosti, ker so pojedli preveč. Kako se počutimo mi, ko se preveč najemo? Pri njih ni nič drugače, s tem da mi povemo, da ne bomo več, otroku pa ne preostane drugega, kot da požira, kar mu tiščimo v usta.

– pri dojenju ni urnika. Otrok se doji, ker je enkrat žejen, drugič lačen, tretjič se mora samo malo pocartat … 🙂

– otrok ne joka samo takrat, ko je lačen (manjka vonj, bližina, stiskanje, so utrujeni, polulani, pokakani, je presvetlo, prehrupno, ipd.)

– med 7.-10. dnevom, okrog 2., 3., 6. tedna, okrog 3. meseca (odvisno od otroka) pridejo t.i. POSKOKI V RASTI, ko imaš občutek, da nimaš dovolj mleka, dete bi pa nonstop sesalo. To je čas, ko se splača potrpet dva, tri, štiri dni, imet otroka ves čas priklopljenega, dojke zaznajo, da dete rabi več mleka, začnejo ga proizvajat dovolj in stanje se umiri. Če dodas AM, dojke tega ne zaznajo, nič več mleka ne bo in si v začaranem krogu.

– poslušajte STROKOVNJAKE za dojenje, ni vsaka patronažna sestra, babica, MS, pediatrinja … strokovnjakinja. Na spletu so tel. št. svetovalk (IBCLC, La League Leche), ki jih lahko pokličete, brezplačno in s srcem vam bodo pomagale in svetovale.

– prve dni so dojke napete, trde, boleče … Ko pa se vzpostavi zadostna količina, so pa trde in napete samo takrat, ko se otrok par ur ne doji (ko je razmik vec kot običajno), sicer pa ne. Takrat tudi marsikatera misli, da nima več mleka, ampak to sploh ni res.

– dojke niso nekaj, kar se napolni in sprazni. Mleko vedno sproti nastaja, zato se jih nikoli ne da popolnoma spraznit.

Oborožena z vsem znanjem o dojenju grem v novo avanturo; z nastavki, kompresami, kremicami, vse trgovine z raznimi pripomočki pa so bogatejše za nekaj evričev. 😀 

Je to pomagalo?

… se nadaljuje …

Leave a Reply