recepti za zdravo prehrano
 
Zgodba o dojenju_2.del

Zgodba o dojenju_2.del

wt65toniv7u4etxbtn5uzs9tm2jgjwho_lg

Vir slike: http://imageserve.babycenter.com/7/000/290/wT65TONiv7U4etXBTn5Uzs9tM2jgjwHo_lg.jpg

 

Srečno smo živeli do konca svojih dni, je sleheren zaključek tradicionalnih pravljic, ki pa se v sodobnem času velikokrat izjalovi. No, ni tako hudo, ampak ja, dojenje boli. Ob začetnem stiskanju zob (in krčenju vseh možnih delov telesa ob opozavnju zvezd z zaprtimi očmi), sem pričela iskati nasvete, kako to omiliti oz. če že ne preprečiti, kako sedaj to pozdraviti. Dve široki razpoki, ki sta malce krvaveli, sta se bohotili in željno pričakovali zdravila. 
Atija pošljem s seznamom (še dobro, da imajo očetovski dopust, RES pride prav) v vse možne trgovine in domov pride z vrečo pripomočkov. 😀 

Moj obred za vnete bradavice je potekal in še vedno (dokler se bradavice ne utrdijo) poteka takole:

  • pred vsakim podojem si bradavico namažem z lanolinom, dam nastavek 
  • po vsakem podoju dobro osušim, ko mi uspe, namažem z mlekom in pustim nekaj časa na zraku (po 6. dnevu, je pričelo mleko kapljati in da se sled ne bi vlekla po celem stanovanju, sem ta projekt opustila) – namesto tega 1-2x dnevno dam gor komprese MultiMam in 1-2x dnevno namažem z Bepantenom (ne kombiniram obojega istočasno). Ugotovila sem, da mi Bepanten najbolj pomaga, samo pred dojenjem ga odstranim in dobro pobrišem
  • nosim udobne modrčke za dojenje, brez nepotrebnih šivov in pritiskanja; najbolj se mi obnesejo blazinice za dojenje To-To (preizkusila tudi bombažne od Aventa, samo niso tako udobne, od DM navadne pa bolj praskajo)
  • prve dni doma, ko je bil naval velik in vse napeto, sem pred podojem (ko sem lahko) dala tople obkladke, po podoju pa hladne (najbolj se mi obnesejo tiste blazinice z gelom, ker so hitro pripravljene – hitro segrete in hitro ohlajene). – Tega sedaj ne uporabljam več (13. dan), ker ni potrebe.

Ta rutina se je izkazala kot zelo uspešna, bradavice se celijo, poteka sicer počasi, zato velja biti vztrajna. Res je, da dojenje poteka veliko bolj sproščeno, brez zapletov in srečni brez skrbi polujemo v sončni zahod. Nope! 

… se nadaljuje …

Leave a Reply