V tem jesenskem času smo se verjetno že vsi srečali s prehladnimi obolenji ter padcem imunskega sistema. Pri nas se zaenkrat še strumno držimo, razen rahlih mini prehladov, hujšega ni. 🙂
Juha je posebna, ker vsebuje ingver in veliko česna in jo toplo priporočamo, četudi niste bolni. 😉


- INGVER, svež, 1 košček v velikosti oreha
- ČESEN, 1 velik strok
- CVETAČA, 1/2 manjše glave
- KORENČEK, 1 večji
- POR, beli del, 1 manjši kos
- JEČMEN, oluščen, 3 zvrhane jušne žlice
- RDEČA LEČA, 1 zvrhana jušna žlica
- GRAH, zamrznjen, 2 jušni žlici
- ŠETRAJ, 1 velik ščep
- ZELENA, sušena, ščep
- KURKUMA, ščep
- KOKOSOVA MAŠČOBA, 1 čajna žlička
- KONOPLJINO OLJE, 1 jušna žlička
- Na stopljeni kokosovi maščobi popražimo nariban ingver in nariban česen. Mešamo in pazimo, da se ne prismodi. Po slabi minuti praženja, dodamo malo vode, da zavrči in preostale začimbe.
- Nekajkrat premešamo, nato pa dodamo na kose (ali koščke) narezano zelenjavo, ječmen in lečo; zalijemo s 300 ml vode, pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo, dokler se ječmen ne zmehča.
- Zadnjih 7 minut kuhanja primešamo grah.
- Tik preden postrežemo, posamezni porciji primešamo žličko olja.