Torta Piškotolina

torta piskotek
Naša verzija tortice piškotek; tokrat v klasični izvedbi za večje otroke in “otroke”, saj vsebuje jajca, mleko in belo moko. Narejena je bila za obisk ljubih oseb v rodnem kraju; dekoracija je bila stvar navdiha zadnjo sekundo. 🙂
Recept delimo zato, ker je sicer zelo okusna, pa dokaj nezahtevna za pripravo. Belo moko lahko zamenjamo s pirino ali celo polnozrnato pirino/pšenično; v tem primeru damo malo več masla (50 g recimo).
Torta ni preveč sladka, zato lahko količine sladkorja povečate; nam je bila dobra, so se vsi strinjali, tudi v manj sladki izvedbi; okusa ima dovolj.

tortte
torta piskotek4torta piskotek5torta piskotek1

 

Torta Piškotolina
KOLIKO OSEB: 8
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
1 hr
ČAS KUHANJA
40 min
CELOTEN ČAS
2 hr
ČAS ZA PRIPRAVO
1 hr
ČAS KUHANJA
40 min
CELOTEN ČAS
2 hr
KAJ POTREBUJEM
  1. za pekač premera 24 cm
BISKVIT
  1. prirejen po receptu iz Kulinarike (Biskvit, ki nikoli ne pade dol)
  2. JAJCA, velikost S, 6 kosov
  3. NAVADNA MOKA, 230 g
  4. VINSKI KAMEN (ali pecilni prašek), 1 vrečka
  5. PRAVI KAKAV, 2-3 zvrhane jušne žlice
  6. SLADKOR, rjavi trsni, 120 g
  7. SOL, ščep
  8. MASLO, 100 g
  9. MLEKO, 100 ml
  10. VODA, 50 ml
  11. ---
  12. PRELIV
  13. MLEKO, 100 ml
  14. TEMNA ČOKOLADA, 25 g
  15. ---
  16. PRVA KREMA
  17. MASCARPONE, 300 g
  18. PIŠKOTI (uporabljeni Milka s čokoladnimi koščki), 5 kosov
  19. SLADKA SMETANA, 100 ml
  20. ---
  21. DRUGA KREMA
  22. MASCARPONE, 200 g
  23. SLADKA SMETANA, 100 ml
  24. PIŠKOTI (uporabljeni Milka s čokoladnimi koščki), 5 kosov
  25. VANILJEV PUDING, bio Alnatura, 1/2 vrečke
  26. SLADKOR, rjavi trsni, 1 zvrhana jušna žlica
  27. MLEKO, 200 ml
  28. VANILJEV STROK, 1
KAKO TO GRE
  1. Rumenjake in beljake ločimo.
  2. Rumenjake z metlico penasto umešamo skupaj s sladkorjem - mešamo skupaj toliko časa, da se sladkor stopi in skupaj z rumenjaki nastane gosta in gladka zmes.
  3. Beljake skupaj s ščepcem soli v čisti in suhi posodi stepemo v sneg.*
  4. Maslo raztopimo in vlijemo k rumenjakovi masi, nato primešamo še mleko in vodo.
  5. K rumenjakovi masi nato postopoma vmešamo kakav, moko in pecilni prašek; nežno mešamo in ne stepamo.
  6. Nazadnje postopoma vmešamo beljakov sneg, pazimo, da smo nežni.
  7. Maso damo v namaščen pekač, na dnu prekrit s peki papirjem in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C dobrih 35 minut.*
  8. Ohladimo.
  9. Biskvit prerežemo vodoravno po sredini; prav tako odrežemo vrhnji del (kapico, ki ponavadi malo naraste).
  10. Raztopimo čokolado skupaj z mlekom v tekoče čokoladno mleko in s tem dobro namočimo prvi biskvit. (Polovico tekočine si prihranimo za drugi biskvit).
  11. Namažemo s prvo kremo, ki jo pripravimo tako, da v mascarpone vmešamo zdrobljene piškote in stepeno sladko smetano.
  12. Prekrijemo z drugim biskvitom, ki ga prav tako namočimo s preostankom čokoladnega mleka.
  13. Drugo kremo pripravimo tako, da pripravimo puding iz polovice vrečke in 100 ml mleka ter žlice sladkorja (sledimo navodilom na vrečki); mleku prav tako dodamo postrgan vaniljev strok. Puding prelijemo v ploščat pladenj in prekrijemo s folijo, da se ne naredi skorjica in počakamo, da se ohladi (20 minut).
  14. Medtem stepemo preostalih 100 ml sladke smetane, zmešamo z mascarponejem (200 g) in primešamo razdrobljene piškote; masi primešamo še puding.
  15. S tem namažemo drugo plast na biskvit in robove torte; zgladimo.
  16. Postavimo v hladilnik in pustimo nekaj ur (lahko tudi čez noč) ali pa najprej poljubno okrasimo in šele nato ohladimo.
NAMIGI
  1. * Sneg naj bo čvrst; ko obrnemo posodo, se je mora držati.
  2. * Po tem času pečenja zapičimo zobotrebec v sredo biskvita in izvlečemo; če je po tem času zobotrebec čist, je biskvit pečen; sicer pustimo še dobrih 5 minut.
https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply