recepti za zdravo prehrano
 
Zapečena cvetača

Zapečena cvetača

Zapečena cvetača je nastala po navdihu nekega lepega dopoldneva, ko sploh nisem imela nobene razkošne ideje, kaj skuhati. Zatorej sem se zatekla k dobri stari preproščini in se odločila za hrustljavo zapečeno cvetačo z enostavnim bešamelom. 

CVETAČA: Cvetačo sem pred peko samo malo blanširala v vreli in rahlo soljeni vodi (natrgano na cvetke sem pokuhala v petih minutah) in dobro odcedila. 

OBOGATEN BEŠAMEL: Na 2 jušnih žlicah masla ghee sem 2 minutki pražila polnozrnato pirino moko, da je rahlo zadišala. Zalila sem s približno 400 ml sojinega mleka (super uspe tudi z riževim, preizkušeno) in na majhnem ognju kuhala tako dolgo, da se je bešamel lepo zgostil. Na koncu sem v maso vmešala dve zvrhani žlici kvasnih kosmičev, ki so naredili bešamel ekstra okusen.

Cvetačo sem razporedila na pekač, prelila z bešamelom in pekla na 200°C do zlato rjave barve (pustila sem minutko predolgo), ker se je, kot lahko vidite, malce preveč zapekla. 🙂

SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
cvetača, 1/2 večje glave
sol, ščep
maslo ghee, 2 zvrhani jušni žlici
polnozrnata pirina moka, 70 g
sojino mleko, 400 ml
kvasni kosmiči, 2 zvrhani jušni žlici

Zapečena cvetača
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
KAJ POTREBUJEM
  • SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
  • cvetača, ½ večje glave
  • sol, ščep
  • maslo ghee, 2 zvrhani jušni žlici
  • polnozrnata pirina moka, 70 g
  • sojino mleko, 400 ml
  • kvasni kosmiči, 2 zvrhani jušni žlici
KAKO TO GRE
  1. CVETAČA: Cvetačo sem pred peko samo malo blanširala v vreli in rahlo soljeni vodi (natrgano na cvetke sem pokuhala v petih minutah) in dobro odcedila.
  2. OBOGATEN BEŠAMEL: Na 2 jušnih žlicah masla ghee sem 2 minutki pražila polnozrnato pirino moko, da je rahlo zadišala. Zalila sem s približno 400 ml sojinega mleka (super uspe tudi z riževim, preizkušeno) in na majhnem ognju kuhala tako dolgo, da se je bešamel lepo zgostil. Na koncu sem v maso vmešala dve zvrhani žlici kvasnih kosmičev, ki so naredili bešamel ekstra okusen.
  3. Cvetačo sem razporedila na pekač, prelila z bešamelom in pekla na 200°C do zlato rjave barve (pustila sem minutko predolgo), ker se je, kot lahko vidite, malce preveč zapekla. 🙂
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih izdelkov * vegansko * brez jajc

zapecena cvetaca 1 zapecena cvetaca 2  zapecena cvetacazapecena cvetaca 3Mali fotograf slika, kot vidi mamo. 🙂

Zraven smo pozobali skledo radiča z rdečim fižolom, perfektno in hitro kosilo. 🙂

Leave a Reply