recepti za uvajanje goste hrane
 
Zapečena cvetača

Zapečena cvetača

Zapečena cvetača je nastala po navdihu nekega lepega dopoldneva, ko sploh nisem imela nobene razkošne ideje, kaj skuhati. Zatorej sem se zatekla k dobri stari preproščini in se odločila za hrustljavo zapečeno cvetačo z enostavnim bešamelom. 

CVETAČA: Cvetačo sem pred peko samo malo blanširala v vreli in rahlo soljeni vodi (natrgano na cvetke sem pokuhala v petih minutah) in dobro odcedila. 

OBOGATEN BEŠAMEL: Na 2 jušnih žlicah masla ghee sem 2 minutki pražila polnozrnato pirino moko, da je rahlo zadišala. Zalila sem s približno 400 ml sojinega mleka (super uspe tudi z riževim, preizkušeno) in na majhnem ognju kuhala tako dolgo, da se je bešamel lepo zgostil. Na koncu sem v maso vmešala dve zvrhani žlici kvasnih kosmičev, ki so naredili bešamel ekstra okusen.

Cvetačo sem razporedila na pekač, prelila z bešamelom in pekla na 200°C do zlato rjave barve (pustila sem minutko predolgo), ker se je, kot lahko vidite, malce preveč zapekla. 🙂

SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
cvetača, 1/2 večje glave
sol, ščep
maslo ghee, 2 zvrhani jušni žlici
polnozrnata pirina moka, 70 g
sojino mleko, 400 ml
kvasni kosmiči, 2 zvrhani jušni žlici

Zapečena cvetača
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
KAJ POTREBUJEM
  • SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
  • cvetača, ½ večje glave
  • sol, ščep
  • maslo ghee, 2 zvrhani jušni žlici
  • polnozrnata pirina moka, 70 g
  • sojino mleko, 400 ml
  • kvasni kosmiči, 2 zvrhani jušni žlici
KAKO TO GRE
  1. CVETAČA: Cvetačo sem pred peko samo malo blanširala v vreli in rahlo soljeni vodi (natrgano na cvetke sem pokuhala v petih minutah) in dobro odcedila.
  2. OBOGATEN BEŠAMEL: Na 2 jušnih žlicah masla ghee sem 2 minutki pražila polnozrnato pirino moko, da je rahlo zadišala. Zalila sem s približno 400 ml sojinega mleka (super uspe tudi z riževim, preizkušeno) in na majhnem ognju kuhala tako dolgo, da se je bešamel lepo zgostil. Na koncu sem v maso vmešala dve zvrhani žlici kvasnih kosmičev, ki so naredili bešamel ekstra okusen.
  3. Cvetačo sem razporedila na pekač, prelila z bešamelom in pekla na 200°C do zlato rjave barve (pustila sem minutko predolgo), ker se je, kot lahko vidite, malce preveč zapekla. 🙂
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih izdelkov * vegansko * brez jajc

zapecena cvetaca 1zapecena cvetaca 2  zapecena cvetacazapecena cvetaca 3Mali fotograf slika, kot vidi mamo. 🙂

Zraven smo pozobali skledo radiča z rdečim fižolom, perfektno in hitro kosilo. 🙂

Leave a Reply