recepti za zdravo prehrano
 
Tsampa (instant jed iz pražene ječmenove moke)

Tsampa (instant jed iz pražene ječmenove moke)

Tsampa, jed z zelo zanimivim imenom, je pravzaprav prva instant jed na svetu. Mogoče ji v tem primeru opis “instant” dela rahlo krivico, saj si dandanes pod tem pojmom predstavljamo vse kaj drugega kot polnovredno kašo, ki se pripravi samo z vrelo tekočino. Tibetanski menihi, ki so to jed “izumili”, prisegajo na vroč čaj, mleko ali vodo. Lahko jo uživamo sladko in slano, recimo kot prikuho v razne juhe. Na ta super izdelek so me ponovno opozorili na prelepi Kmetiji Klepec in z veseljem sem ga testirala. 
Okus je zelo zanimiv, priprava pa tako enostavna, da je že smešno. 🙂 Moko prelijete z vrelo tekočino, premešate in to je to. Tsampa je res instant, ampak je živilo deluxe. 

Primerna je za prve dojenčkove kašice, po 6. mesecu, ko že uživajo gluten. Lahko pozabite na razne instant kupljene kašice, s to boste dobili vse, kar otrok potrebuje. Poleg tega ima čudovit okus, tudi če je pripravljena z vodo – kar je pri ostalih kašicah problem, saj ste verjetno kdaj poizkusili navadno riževo kašico, pripravljeno samo  z vodo, ker dojenček še ne sme mlečnih izdelkov? Njami, ne. 😀 Skratka, zaradi praženega zrnja ječmena, ki je potem nežno zmlet, je ta kašica bogatega okusa, ki bo otrokom zelo všeč. 

Takoj ko sem prejela z nasmehom do ušes prejela paket (obožujem poštarja, ko dostavi kakšno dobroto, predvsem ko gre za zanimiva živila ali kakšne kul sestavine), sem nam pripravila za večerjo hitro kašico, prelito z riževim mlekom, obogateno s koščkom masla (tradicionalno), medom, jabolki in orehi. Taka slovenska različica. Zelo dobro, okus mehek, kašica pa polnovredna, saj smo bili kar hitro siti, a ne obteženi.
Na osebo sem računala 200-250 ml tekočine in približno 4 jušne žlice te imenitne zadevščine tsampa. Riževo mleko sem segrela do vretja in vmešala tsampo, odstavila. Mešala sem minutko in nato smo že jedli. 🙂

tsampa z jabolki in orehi, medom, rizevim mlekom1 tsampa z jabolki in orehi, medom, riževim mlekom

Tudi za zajtrk sem nisem mogla upreti in sem pripravila ječmenovo kavo (se mi je zdelo, da se bosta okusa ujela in res sta se), dodala nastrgan kokos, banano, žličko medu in narezane mandlje. Popolnost deluxe, morate poskusiti. 🙂

tsampa z mlekom, kokosom, kakavom, banano in mandlji tsampa z mlekom, kokosom, kakavom, banano in mandlji1

One comment

  1. Pingback: Domači čokolešnik

Leave a Reply