recepti za zdravo prehrano
 
Trije P-ji za uspešno uvajanje goste hrane

Trije P-ji za uspešno uvajanje goste hrane

Kako kul naslov, a ni? Tak marketinški, kratek, jedrnat, ne veš, kaj želi povedati, a vseeno greš brat dalje. 🙂 Brez skrbi, bo dobra vsebina. 

Ko uvajamo gosto hrano, se spopadamo z različnimi izzivi, od nesprejemanja živil do različnih tehnik in trikov. Pri raziskovanju in sedaj že 4-letni “karieri” vsakodnevnih pogovorov, dopisovanj, delavnic in klepetov z vami, sem ugotovila nekaj pomembnega, kar je skoraj vedno delovalo in pomagalo prebroditi ali v celoti pomagati k uspešnemu uvajanju. 

Trije P-ji za uvajanje goste hrane so v tem primeru: pogrinjek, posoda, pribor. Easy peasy, a ni? 🙂

POGRINJEK
Ne boste verjeli, kolikokrat slišim, da ne uporabljate pogrinjka. Pa ne zaradi zaščite mize, podlage, česarkoli že, to je še najmanj. Zaradi obreda, rituala, ceremonije, ki ga pogrinjek prinaša. Zaradi tega, ker polepša mizo in vsi mi, tudi dojenčki, jemo z očmi. Servirana hrana naj bo lepa, pa četudi je to “le” ena kašica ali kos korenčka. Otrok z lepim pogrinjkom dobi občutek nečesa pomembnega, lepega obeda, pogrinjek pa lahko seveda izbereta skupaj. 

POSODA
Za uvajanje izberite kvalitetne materiale, konec koncev boste to uporabljali kar nekaj časa, pomivali, pogrevali, zato naj zdrži. Če ste eko ozaveščeni, predlagam bambus v kombinaciji z rižem, kot so pri Ama-Ama trgovini npr.; zelo lepe, prijetne umirjene barve, naravni materiali, ki so poleg vsega še biorazgradljivi. 

PRIBOR
Pozorni bodite pri žličkah – namreč obstaja veliko število različnih modelov in materialov; ne boste verjeli, kako so nekateri otroci občutljivi na vse to – globina, debelina, dolžina, dolžina ročaja, material – eni se zmrdujejo zaradi kovine, drugim ni všeč barvna plastika, tretji želijo samo leseno. Če otrok ne sprejema goste hrane, se splača najprej zamenjati in poskusiti z drugo žličko. 

 

Leave a Reply