recepti za zdravo prehrano
 
Prehrana pri cepljenju

Prehrana pri cepljenju

Pred nekaj dnevi sem razmišljala, kako bi lahko otrokom, ki že uživajo gosto hrano (po 12. mesecu), s hrano pomagali prebroditi tistih nekaj dni ob in po cepljenju, ko se lahko pojavijo takšne in drugačne reakcije. Razmišljala sem, kako bi se sama počutila v takšni situaciji in kaj bi mi prijalo. Domislila sem se nekaj nasvetov lahke prehrane, ki pomagajo in so v podporo pri in po cepljenju, ko so otroci bolj razvrvani, nemirni, pogosto sitni, včasih vročični in bolj zahtevni.

LAHKE SADNE MALICE
Pripravite mu vitaminske bombe iz sadja – razni zmešančki, ki so podpora imunskemu sistemu s koktejlom vitaminčkov; sadje naj bo sezonsko, domače in lokalnega izvora. Zadnje, kar želimo dajati, so razna plastična trgovinska tuja kilometre oddaljena živila. 
Skombinirajte jabolko, ščep cimeta, kurkume, popra in ingverja, sveže stisnjen pomarančni sok, nekaj listkov peteršilja in eko banano.

BISTRE ZELENJAVNE JUHE
So hitro pripravljene in izvrstno podkrepčajo, dajo pravo energijo in pomirijo razdražene otroke. Pozimi kombinirajte korenovke, spomladi in poleti pa svežo zelenjavo. Korenček s pastinakom, kolerabo, cvetačo, ajdovo kašo in timijanom, baziliko (pozimi žličko več) za krepitev odpornosti), kurkumo, ščepcem popra in toplo kumino pozimi ter sveža špinača z rižem in grahom, koriandrom, peteršiljem in rdečo papriko poleti. Obvezni so kvasni kosmiči, ki so polni vitamina B, kar pomaga k mirnim živčkom in je proti utrujenosti. 

HRANLJIVI ZAJTRKI
Kuhana ovsena kaša (ovseni kosmiči so bogati s cinkom, železom in vitaminom B) z drobljenimi navadnimi orehi (za dobre maščobe), žlička rožičeve moke ali pa pravega kakava in žlička javorjevega sirupa – zajtrk, ki bo okrepil, nabil s pravo energijo in hkrati zaradi počasneje se prebavljivih sladkorjev iz otroka ne bo napravil nemirnega razgrajača. 

Povečajo se potrebe po tekočini, predvsem če je stranski učinek povišana temperatura, zato mu nudite vodo, nesladkan zeliščni čaj (komarček, janež, kumina, grško seno, melisin, kamilični ali različne mešanice, tudi planinski, ipd.). Pripravite lahko zelenjavne sokove, sok rdeče pese s korenčkom in žličko medu je super izbira!

Otroku v tem času nudite vso podporo, kolikor je možno, bodite z njim. Ustvarjajta iz različnih materialov, skuhajta domači plastelin, objemajte se, lubčkajte, stiskajte, božajte in uživajte v njegovi družbi. <3

 

Leave a Reply