Švedske rožice s pomarančno čokolado

Švedske rožice s pomarančno čokolado

Ponuditi otroku sladice ali ne? Moj odgovor je – da. 🙂 Če se le da, naj so domače, kontrolirane “proizvodnje” in vsebnosti sladkorja. Tako ali tako ko prebiram recepte in se kdaj odločim za kakšno pretvorbo v bolj zdravo različico, razpolovim ali “razčetverim” vsebnost sladkorja, saj se mi zdi, da imajo nekateri kar težko roko. 🙂 Sploh če uporabim namesto jajca banane, so le-te s svojim škrobom in polnim, sladkastim okusom skoraj dovolj za prijetnost tudi kvašenih zadevščin. 🙂

Te prikupne rožice so nastale po navdihu nekaj različnih receptov; najprej je bil plan delati veganske, a sem potem ugotovila, da nimam rastlinskih mlek; za delanje domačega sem pa bila prepozna. Tako da sem uporabila kar navadno, ampak brez večjih pasti ga lahko nadomestite z mlekom po lastni izbiri (v tem receptu bi bilo mandljevo fantastično ali pa eno po naših receptih: http://www.boobeefoodee.si/blog/domaci-rastlinski-napitki/). Od novega leta je v predalu prepovedanih ponovoletnih sladkosti samevala temna čokolada s pomarančo in drobljenimi mandlji – hop pretopit hitro v to sladico.

Postopek delanja rožic je sicer sila preprost, ampak če preberete samo tekst, se mi zdi, da bi bilo težko dojeti, kako se točno naredijo, sama med zvijanjem pa nisem mogla slikati, zato prilagam enega izmed linkov, kjer je Jamie lepo pokazal enostavnost postopka. http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/beautiful-vegan-swedish-cinnamon-buns/#67Ew1DQMaQhZsQlg.97.
Sicer je on delal cimetove klasične rolice, sama sem pa dala čokolado in še pomarančni sok, postopek je pa enak. Pravzaprav lahko dodate karkoli: kakšno marmelado, druge čokoladne namaze, mandljevo maslo, stvar izbire in navdiha. 😀
Aja, njemu ni nadev tako letel ven, ker ima samo cimet, meni se je pa rahlo tekoča čokolada kar lepo zlivala na pult; tako da imejte čisto podlago pripravljeno. Na koncu, ko sem zložila rožice na pekač, sem preprosto pobrala še tisto čokolado kar z nožem in še dodatno namazala rožice. 🙂

svedske rozice postopek
svedske rozice 4 svedske rozice 3 svedske rozice 2 svedske rozice 1

Švedske rožice s pomarančno čokolado
KOLIKO PORCIJ: 9
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko* brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
20 min
ČAS KUHANJA
25 min
CELOTEN ČAS
50 min
ČAS ZA PRIPRAVO
20 min
ČAS KUHANJA
25 min
CELOTEN ČAS
50 min
KAJ POTREBUJEM
 1. PIRINA MOKA, 240 g
 2. NAVADNA MOKA, 220 g (+ nekaj za valjanje)
 3. KVAS, suhi, 7g
 4. MLEKO, 180 ml
 5. VODA, 60 ml
 6. RJAVI SLADKOR, 1 zravnana jušna žlica
 7. BANANE, 2 zelo zreli
 8. KOKOSOVA MAŠČOBA, 120 g
 9. SOL, ščep
 10. ČOKOLADA, s pomarančo in mandlji, 100 g
 11. POMARANČNI SOK, 1 pomaranče oz. približno 4 jušne žlice
KAKO TO GRE
 1. Mleko segrejemo skupaj z vodo do srednje mlačne temperature, dodamo ščep sladkorja in v njem raztopimo kvas, pustimo 10 minut.
 2. Medtem presejemo moki v skledo in jo na robovih rahlo solimo, v sredino pa naredimo jamico. Banani pretlačimo v kašo.
 3. Po 10-ih minutah, ko se kvas aktivira in napihne, ga vlijemo v sredino moke, dodamo raztopljeno in rahlo segreto kokosovo maščobo in počasi premešamo v testo. Nazadnje dodamo še bananino kašo. Gnetemo v voljno testo, ki se ne lepi več na prste (če se nam preveč lepi, dodajamo po malem navadno moko in sproti gnetemo!), ga rahlo premažemo z maščobo, posodo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati dobro uro.
 4. Po tem času testo naraste vsaj za 2x. Na čistem pomokanem pultu ga razvaljamo na 1 cm debeline.
 5. Namaz pripravimo iz stopljene čokolade (30 sekund v mikrovalovki) in pomarančnega soka; če je namaz preredek, dodamo še malo čokolade ali kakava v prahu.
 6. Ko premažemo celo testo, ga pospravimo na tretjine, kot bi zlagali poslovno pismo. (glej slike!). Od zavitka odrežemo 2-3 cm debele trakove in jih zvijemo v spiralo, nato pa zložimo v rožice. (postopek je lepo prikazan na povezavi Jamie Oliver).
 7. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 25 minut oz. do zlatorjave barve.
NAMIGI
 1. Če nam ostane čokolada, samo premažemo rožice ali pa poližemo prste. 😉
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply