Slovenski burek

Slovenski burek (oz. bolje rečeno je verjetno slovenski mesni zavitek 😉 )je dišeč in slasten burek z nadevom, ki poveže tipične slovenske sestavine, ki sem jih tokrat našla na različnih slovenskih kmetijah, tako da je še bolj pristen. Morate ga poskusiti. 🙂 Če imate radi domače klobase ali pečenice, jih lahko zamenjate z mletim mesom ali pa skombinirate oboje. V vsakem primeru je zelje tisto, ki da piko na i, skuta pa poveže vse sestavine med sabo. 
Testo sem tokrat pripravila klasično vlečeno, ki je pripravljeno zelo hitro, nekaj več zabave bo le pri vlečenju. Ampak – vaja dela mojstra. 🙂

slovenski burek 2slovenski burek 3slovenski burek 4slovenski burekslovenski burek_postopek

Slovenski burek
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 4
KAJ POTREBUJEM
za vlečeno testo:
  • NAVADNA ali pirina MOKA, 400 g
  • SOL, 1 čajna žlička
  • REPIČNO OLJE, 2 jušni žlici in še malo za vlečenje testa
  • JABOLČNI KIS, 2 čajni žlički
  • VODA, 300-350 ml mlačne
za nadev:
  • KISLO ZELJE, 300 g
  • MLETO MESO, goveje, najbolje Ekodar, 300 g
  • SKUTA, 150 g
  • JAJCE, velikost M, 1 kos
  • RDEČA ČEBULA, ½ večje
  • ČESEN, 1 strok
  • REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
  • POPER, ščep
  • KUMINA, mleta, ščep
  • RDEČA PAPRIKA, sušena, ščep
KAKO TO GRE
  1. Za testo zmešamo najprej vse sestavine, razen vode. Postopoma v mešalnik dodajamo mlačno vodo, da nastaja kompaktno in mehko testo, ki se drži skupaj in se ne lepo na stene. Vzamemo iz posode in na pomokani površini pregnetemo v gladko testo. Zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati eno uro.
  2. Medtem pripravimo nadev. Segrejemo olje in na njem na hitro popražimo nasekljano čebulo in česen. Ko se čebula malo zmehča, dodamo nadrobljeno meso in začimbe. Ponovno na hitro popražimo. Dodamo kislo zelje, premešamo in zalijemo z 0,5 dcl vode. Pokrijemo in pustimo dušiti 15 minut. Po tem času ugasnemo.
  3. Za testo si pripravimo veliko čisto površino, ki jo pokrijemo s čistim prtom. Pomokamo in razvaljamo testo na tanko. Naoljimo ga in počasi od sredine vlečemo proti robovom mize. To počnemo, dokler ne dobimo tankega, prozornega testa. Če se nam kje natrga, tisti del samo zakrpamo s koščkom testa.
  4. Ohlajen nadev zmešamo s skuto in enim razžvrkljanim jajcem; če želimo, lahko dodamo še malo kremnega sira. Obložimo ⅓ testa in pričnemo zavijati v dolgo kačo, ki jo zavijemo v polžka. 🙂
  5. Previdno naložimo na pekač, premažemo z oljem in pečemo na 200°C od 40-45 minut. Pet minut pred koncem burek premažemo z vodo in pečemo do konca.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * mesno - govedina * z jajci

 

Leave a Reply