Rižotka s šparglji in indijskimi oreščki

Šparglji tako in drugače, z jajcem, pečeni na žaru, z lososom in divjim rižem, z veganskimi tofujevimi ocvirki, gratinirani z njokci, v juhi s sladkim krompirjem … Vse to smo že preizkusili, pojedli in se zadovoljno smejali. Lani. 🙂
Letošnja sezona ponovno obeta in sem komaj čakala, da pridejo do mene, ti zanimivi, zdravi, drugačni, prava spomladanska čistilna akcija! 🙂
Letos še zdaleč nisem komplicirala – na hitro sem popražila indijske oreščke, jih obarvala s kurkumo in naredila osnovo z zelenjav…. No, pa saj, preberite v receptu in dober tek!

rizotka s sparglji rizotka s sparglji1

 

Rižotka s šparglji in indijskimi oreščki
KOLIKO OSEB: 3
* od 9. meseca dalje (pri mlajših od 12. mesecev oreščke izpustimo) * brez mlečnih izdelkov * brez glutena * brez jajc * vegansko
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
25 min
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
25 min
KAJ POTREBUJEM
  1. ŠPARGLJI, manjši šopek (100 g)
  2. INDIJSKI OREŠČKI, manjša pest
  3. OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica
  4. ČESEN, 1 strok
  5. RIŽ, 100 g
  6. KURKUMA, 1 zravnana čajna žlička
  7. ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 2-3 zajemalke (nesoljena)
KAKO TO GRE
  1. Na olivnem olju narahlo zarumenimo nasekljan česen in na hitro opečemo indijske oreščke; dodamo kurkumo, opran riž in na kose natrgane šparglje, ki smo jih predhodno na hitro blanširali v vreli vodi minutko ali dve.
  2. Dobro premešamo in zalijemo z 1 zajemalko vroče zelenjavne jušne osnove.
  3. Kuhamo, dokler na zavre, nato pa zmanjšamo ogenj in počasi kuhljamo in sproti zalivamo z jušno osnovo, v manjših količinah; pogosto premešamo in pazimo, da se riž ne prime na dno posode.
  4. Kuhano rižotko ugasnemo, pokrijemo in pustimo še nekaj minut, da počiva.
  5. Starejšim postrežemo z naribanim parmezanom (veganski različici dodamo žličko kvasnih kosmičev); če otrok še ne je koščkov, jed spasiramo v prikupno zeleno kašico.
https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply