Rižotka s česnovimi poganjki in pražena govedina s korenčkom, bučko in papriko

cesnovi pski_wm
pski2_wm

Rižotka s česnovimi poganjki in pražena govedina s korenčkom, bučko in papriko
KOLIKO OSEB: 2
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * mesno - govedina * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
20 min
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
20 min
KAJ POTREBUJEM
  1. GOVEJE STEGNO, 100 g
  2. KORENČEK, 1 večji
  3. BUČKA, 1 manjša
  4. ZELENA PAPRIKA, 1 manjša
  5. SEZAMOVO OLJE, 2 jušni žlici
  6. MEŠANICA ZAČIMB (ščep čilija, velik ščep suhega ingverja, ščep orientalske kumine, ščep koriandra)
  7. FERMENTIRANA SOJINA OMAKA, 1 čajna žlička
  8. ---
  9. RIŽ, suh, 100 g
  10. ČESNOVI POGANJKI, 150 g
  11. JUŠNA OSNOVA, 2-3 dcl* (opombe spodaj)
  12. KURKUMA, ščep
  13. RDEČA PAPRIKA, ščep
KAKO TO GRE
  1. Zjutraj, lahko pa tudi dan poprej pripravimo marinado - v sezamovo olje damo sojino omako in mešanico začimb.
  2. Meso operemo in obrišemo do suhega ter ga narežemo na tanke rezinice. Prelijemo z marinado in zelo dobro premešamo. Pokrijemo s folijo in pustimo v hladilniku.
  3. Česnove poganjke operemo in narežemo na dober centimeter dolge koščke. Na suho jih pogrejemo v posodi in ko zadišijo, dodamo opran riž in ga popražimo. Ves čas mešamo, da se riž ne prime. Ko rahlo postekleni, dodamo rdečo papriko in kurkumo. Premešamo, da tudi začimbe zadišijo, nato pa počasi prilijemo 1 dcl jušne osnove. Ves čas mešamo, kuhamo na srednjem ognju in ko se začne riž gostiti, prilijemo jušno osnovo.
  4. Medtem pripravimo zelenjavo - narežemo na približno enako debele palčke.
  5. Segrejemo vok (ali globoko ponev) in na najvišjem ognju opečemo koščke mesa; ko meso spremeni barvo, ogenj malo zmanjšamo in pečemo še dobrih 5 minut.
  6. Po tem času dodamo preostalo zelenjavo, pražimo 5 minut, da se malo zmehča.* (opombe spodaj)
  7. Mlajšim otrokom narežemo na manjše koščke.
NAMIGI
  1. * Če pripravljamo samo rižotko samostojno, je jed primerna tudi za dojenčke okoli 10. meseca.
  2. * Kot jušno osnovo lahko uporabimo sveže skuhano juho, ki si jo lahko pripravimo tudi vnaprej in zamrznemo po porcijah. Lahko pa jo pripravimo iz bio zelenjavne kocke, ki jo raztopimo v vreli vodi (za 2-3 dcl vode uporabimo približno 1/3 kocke).
  3. * Zanesljiv pokazatelj, da nismo zelenjave preveč podušili, a ne premalo, je tisti trenutek, ko se začnejo prej ravne palčke zelenjave rahlo zvijati in upogibati. Takrat ugasnemo in odstavimo.
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply