Pljučna pečenka s šampinjoni, zapečenim krompirčkom in bučkinimi zvitki

Naš kulinarični izziv se bliža finalu in četrta zaporedna jed v tem napetem štiriboju, ki je potekal junija, je priprava pljučne pečenke.
Zelo lepo, okusno, mehko meso, tako kot so pravzaprav vsi izdelki Ekodar in tokrat je bila hitra in nedvoumna odločitev za ravno prav zapečeno meso, ki je v sredini še sočno in mehko – za otroke ga pecite, dokler ni dobro prepečeno, torej vsaj 3-5 minut dlje kot vašega.
Omaka iz šaminjonov je ravno prav okusna, a hkrati ne prevlada, za hrustljavost sem narezala krompir in ga premazala z oljem, da se je do lepe zlate barve zapekel v pečici. Super se, za nekaj dodatne svežine, vanj poda paradižnik, pa tudi bučkini zvitki z domačo zeliščno skuto in indijskimi oreščki poskrbijo za lepo teksturo, okus jim pa dvignejo nasekljani indijski oreščki.
Vredno preizkušanja! 

Vam je recept všeč? Glasujte zanj v četrtem kulinaričnem izzivu na FB strani Ekodar. Klik: FB Ekodar – slovensko ekološko meso

pljucna 1pljucna 2pljucna 3

Pljučna pečenka s šampinjoni, zapečenim krompirčkom in bučkinimi zvitki
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 3
KAJ POTREBUJEM
za pljučno pečenko s šampinjoni:
  • EKO PLJUČNA PEČENKA, 250 g
  • SOL, groba morska, 1 ščep
  • MLETI MEŠANI POPER, ščep
  • ŠAMPINJONI, 150 g
  • MASLO, 25 g
  • OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
  • RDEČA ČEBULA, ½ manjše
  • ČESEN, 1 strok
  • ŠETRAJ, ½ zravnane čajne žličke
  • TIMIJAN, 1 zravnana čajna žlička
  • SOJINA OMAKA, 1 čajna žlica
  • JUŠNA OSNOVA, 2 zajemalki
za bučkine zvitke z zeliščno skuto:
  • BUČKA, 1 večja
  • SKUTA, 3 jušne žlice
  • INDIJSKI OREŠČKI, zdrobljeni, 1 jušna žlica
  • DROBNJAK, svež, nasekljan, 1 čajna žlička
  • BAZILIKA, sveža, nasekljana, ½ čajne žličke
  • SOL, ščep
  • POPER, ščep
potrebujemo še:
  • KROMPIR, 3 večji
KAKO TO GRE
  1. Skuto zmešamo z drobljenimi zelišči, začinimo in dodamo drobljene indijske oreščke. Ohladimo.
  2. Bučke narežemo na rezine in popečemo na kontaktnem žaru ali v žar ponvi in ohladimo. Na vsako rezino damo žličko skute in zavijemo v zvitek; hranimo v hladilniku.
  3. Krompir olupimo, dobro operemo in zarežemo vanj, da dobimo pahljačasto strukturo. Pošpricamo z oljem in pečemo v predhodno ogreti pečici na 220°C do zlato rjave barve (cca 30 minut).
  4. Medtem pripravimo meso - pljučno pečenko pol ure pred peko vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi. Narežemo na približno enako velike in debele kose. Segrejemo oljčno olje in meso z vseh strani opečemo do zlato rjave barve (cca 3-5 minut na vsaki strani), solimo in popramo. Prestavimo na krožnik in pokrijemo s folijo ter pustimo počivati.
  5. V isto ponev damo še žličko olja in košček masla, ko se raztopi, na njem podušimo nasekljano čebulo do mehkega na majhnem ognju. Ko postekleni in počasi že pričenja rumeneti, dodamo stisnjen česen, rahlo popramo in v ponev damo na lističe narezane šampinjone. Premešamo in dodamo začimbe. Pražimo toliko časa, da šampinjoni uplahnejo in rahlo porjavijo; dodamo sojino omako in zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Na majhnem ognju dušimo nekaj minut in ko se omaka zgosti, dodame še eno zajemalko jušne osnove. Dušimo še toliko časa, da se omaka malo zgosti, nato pa ugasnemo.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje
* brez glutena
* z mlečnimi izdelki
* mesno - junetina
* brez jajc

 

Leave a Reply