Bananin kruh je v naši kuhinji že prava stalnica; če nas redno spremljate, potem veste, da smo ga pripravili že v nešteto različicah (z borovnicami, jabolki, marelicami, lešniki, prelitega, …) In kot ugotavljam, se bananin kruh najboljše obnese v veganski verziji, saj ni tako puhast, ker nima jajc, ampak bolj lepljiv in se tisti bananin okus z dodatki tako lepo lepi na zobe. Njamsi, meni je to super!
Tokrat sem želela pripraviti eno tako različico za bananin kruh, podobno tradicionalnemu marmoriranemu kolaču in ker so bile spet doma banane že vse pikaste, kar pomeni zrele, dišeče, sladkaste, sem na hitrico zmetala skupaj nekaj osnovnih sestavin, ki morajo biti vedno na zalogi (moka, vinski kamen, kakav, sladkor) in njamsi, čez slabo uro se že lahko sladkamo s to omamno dobroto.
- za pekač velikosti 8x25 cm
- MEŠANA MOKA, oz. poljubna moka, 160 g (jaz imam domačo rženo, pirino, pšenično)
- BANANE, zelo zreli, 2
- RIŽEV KIS, 1 čajna žlička (lahko tudi jabolčni)
- RJAVI SLADKOR, 60 g
- KOKOSOVO OLJE, 50 ml
- VINSKI KAMEN, ali pecilni prašek, 1 zvrhana čajna žlička
- SODA BIKARBONA, 1 zvrhana čajna žlička
- PRAVI KAKAV, manj masten, 50 g
- RIŽEVO MLEKO, dodamo po žlicah, če je masa presuha
- Banane pretlačimo in zmiksamo s sladkorjem in kisom.
- Posebej v skledi zmešamo moko, vinski kamen in sodo bikarbono.
- Združimo obe masi in dodamo kokosovo olje. Dobro premešamo, a ne preveč grobo, drugače bo masa pretrda.
- Polovico odvzamemo in vanjo vmešamo kakav.
- Pekač obložimo s peki papirjem in izmenoma dodajamo obe masi - svetlo in temno. Narahlo premešamo, da ostaneta napol združeni.
- Pečemo v predogreti pečici 45 min na 190°C.