recepti za zdravo prehrano
 
Domači puding

Domači puding

kokos lesnik puding_wm

NAJBOLJ PREPROSTO
A ni pripraviti puding nekaj najbolj preprostega na tem svetu? Vzamemo vrečko s praškom, sledimo navodilom, ki so zelo jasna in preprosta, smo malce pazljivi pri mešanju, da nimamo grudic, ohladimo ter veselo pojemo najprej kožico, potem pa ostalo.
Vesela zgodba s srečnim koncem, kajne?

Dokler se ne poglobimo v embalažo in preberemo, kaj nam proizvajalci ponujajo in kaj ta naš sila preprosti prašek pravzaprav vsebuje.

PREKRASNI DODATKI
Nismo fanatiki na E-je in s seboj v trgovino ne nosim listka s številkami, kaj določen E pomeni, vendar pa vseeno malo sledim in se pri tistih stvareh, ki jih pogosteje konzumiram, vprašam, ali je ta-pa-ta dodatek resnično pomemben.

Vsi na hitro pregledani primerki vsebujejo več ali manj podobne sestavine, drugačne aditive in emulgatorje, nekateri pa še sladkor. Poleg tega vsebujejo razne arome.

Kupljena alternativa so bio pudingi, ponavadi samo z okusom vanilije in čokolade, kaj drugega zaenkrat nisem še zasledila, cenovno je pa domača različica brez dvoma boljša.

KAJ NAM PA MANJKA?
Res je, generacije ’70. in ’80 so zrasle ob dodatkih – priljubljeni ojačevalci okusa, kocke za omake, jušne kocke, pudingi in raznovrstni praški za pripravo tort, krem in desertov. Marsikdo bo rekel, da so res vse to jedli (smo jedli, pravzaprav), pa mu nič ne manjka. 🙂 Vsekakor ne gre posploševati, ampak če v današnjem času nekaj vemo in se trudimo osveščati o zdravem načninu življenja, bomo verjetno vsaj na določenih področjih našli alternative.
In prav v tem malem članku želim prikazati, kako hitro, preprosto, zdravo lahko kupljen (manj zdrav ali nezdrav) puding pripravimo sami.

TAKO ZELO PREPROSTO
Časovno nam obe pripravi vzameta isto časa, saj gre za čisto isti postopek. Na začetku je le nekaj lovljenja okoli količin škroba in okusov, ki jih želimo pripraviti; ko večkrat ponovimo vajo, smo pa že mojstri.

Za eno malo skledico pudinga (količine nekje 300 g), potrebujemo:
* 2 dcl mleka/tekočine (lahko navadno, lahko rižev napitek, ovseni napitek, mandljevo mleko, kokosovo mleko, ipd.)
* 2-3 jušne žlice navadnega jedilnega škroba (ponavadi uporabim fini koruzni jedilni škrob, alternative so bio škrob, tapiokina moka, ipd.)
* okusi so pa prepuščeni naši domišljiji; zaenkrat sem testirala:
– 2 čajni žlički navadnega nemastnega kakava (kakakov puding)
– 1/2 banane (bananin puding)
– vanijev strok (vaniljev puding)
– cimet (cimetov puding)
– riževo mleko z okusom lešnika in kokosova moka
* sladkor po želji (če so napitki že sladkani, ga ne dodajam, prav tako ga nisem dodala bananinemu pudingu in nobeni različici, pripravljeni za otroka).
Za odrasle pa presodite sami. Lahko dodamo med, agavin sirup, javorjev sirup, lahko pa vsekakor tudi brez. V tem primeru je potrebno dodati nekoliko več okusa; npr. kakava, saj se sicer škrob bolj čuti (v navadnem mleku npr., pri ostalih rastlinskih ni težav) in marsikomu tak okus ni po godu. Vsekakor – stvar posameznika. 🙂 Za več oseb količine ustrezno pomnožimo.

POSTOPEK: Od hladnega mleka/napitka odvzamemo 3-4 jušne žlice in jim v skodelici primešamo škrob. Dobro razmešamo v gladko maso, medtem pa zavremo mleko/napitek. Ko vre, ogenj zmanjšamo na minimum, dodamo okus, ki ga želimo, dobro premešamo. Nato počasi vlijemo škrobno mešanico in puding ves čas mešamo. Ko se zgosti, ga vlijemo v poljubne skodelice, oplaknjene z mrzlo vodo in počakamo, da se ohladi.
Imamo super okusen domači puding, brez dodatkov, prikrojen naši domišljiji in verjemite, kar srce nam igra, ko se nagradimo s to poslastico, ki marsikoga od nas spomne na otroštvo.

PRIMERI NAŠIH PUDINGOV
Tokrat ni analize vsebnosti, saj gre pri domačem samo za manj ali nič sladkorja, okusi so si pa tako različni, da primerjave OH-beljakovin-maščob ne dajo nekih relevantnih rezultatov.
Naši domači pudingi pa zgledajo tako:
MANDLJEV PUDING
Recept: http://www.boobeefoodee.si/blog/tople-hruske-z-mandljevim-pudingom/
tople hruske z mandelj pudingom_wm

BANANIN PUDING
Recept: http://www.boobeefoodee.si/blog/bananin-puding/

banana puding_wm

 VEGANSKI KOKOSOVO-LEŠNIKOV PUDING
Recept: http://www.boobeefoodee.si/blog/kokosovo-lesnikov-puding/
kokos lesnik puding_wm

 

Leave a Reply