Čokoladna riževka

Čokoladna riževa torta je nastala za praznovanje mojega rojstnega dne; za spremembo sem želela nekaj enostavnega, predvsem pa brez jajc in mlečnih izdelkov, saj mi oboje zadnje čase povzroča nemalo težav – še raziskujem vzroke in posledice. 

Vse sestavine sem našla na enem kupu v drogeriji DM, kar mi je super, ker rada nabavim vse naenkrat. Najprej sem želela pripraviti enostaven rižev narastek, potem je pa ta spontano zavil v torto. 🙂

Torta je bila precej lahka, kljub malce težkih oreščkov, predvsem pa nisem imela po njej nobenih težav. Nisem si pisala recepta točno do grama, ampak na oko, ker ni tako pomembno, da smo natančni, saj ni klasična peka iz moke, jajc, ipd.

Čokoladna riževka
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 10
KAJ POTREBUJEM
za pekač premera 15 cm:
  • RIŽEVI KOSMIČI, 9-10 zvrhanih jušnih žlic
  • MANDLJEVO MLEKO, lahko tudi riževo, kokosovo, ovseno, ..., 500 ml
  • KOKOSOV SLADKOR, 2 zvrhani jušni žlici
  • LIMONINA LUPINICA, 1 čajna žlička, zmešana s 4-5 čajnimi žličkami vode
  • BURBONSKA VANILIJA, 1 čajna žlička
  • BANANE, 2 zelo zreli
  • MEŠANI OREŠČKI, na grobo nasekljani, 2 jušni žlici
  • SODA BIKARBONA, 1 čajna žlička
  • VEGANSKA ČOKOLADA, 100 g, za preliv
KAKO TO GRE
  1. Banani pretlačimo z vilicami, dodamo sodo bikarbono in vmešamo zmes iz limonine lupinice in vode.
  2. Mandljevo mleko zavremo, dodamo sladkor in zakuhamo riževe kosmiče; kuhamo 5 minut, nato pa ugasnemo, odišavimo z vanilijo in pustimo pokrito počivati 10 minut. Rahlo ohladimo.
  3. V zmes vmešamo bananino mešanico.
  4. Pečico ogrejemo na 180°C.
  5. Jed preložimo v pekač, namaščen ali obložen s peki papirjem in pečemo 30 minut. Torto ohladimo in obrnemo na pladenj ali krožnik.
  6. Prelijemo s topljeno čokolado (raztopimo nad vodno kopeljo ali 2x30 sekund v mikrovalovki) in okrasimo z drobljenimi oreščki.
NAMIGI in NASVETI
GLUTEN: ne
MLEČNI IZDELKI: ne
JAJCA: ne
MESO: ne
SOJA: ne
OREŠČKI: da
PALMINA MAŠČOBA: ne

 

Leave a Reply