recepti za zdravo prehrano
 
Ali lahko jem pršut v nosečnosti?

Ali lahko jem pršut v nosečnosti?

Zadnje čase se sama posvečam predvsem nosečniški prehrani in čeprav se moje nosečniško obdobje približuje že zadnji tretjini, še vedno prebiram, iščem in brskam za podatki. Na spletu je namreč poplava nasvetov in člankov, ampak konkretnih informacij, zakaj nekaj lahko jem, kdaj, kako obdelano, zakaj česa ne smem … tega je žal bore malo. In mene take stvari ziritirajo do te mere, da se poglobim in prebrskam vse, kar lahko najdem. V ta namen je tudi nastala rubrika Nosečniške buče, ki bo poskusila pojasnjevati največje mite in buče, ki krožijo naokoli glede nosečniške prehrane. 
(Navdih mi je bil blog s prehransko vsebino Prehranske buče).

cb8ff4_2fabd74d01f64a738acad9431d5265d5

PRŠUT IN OSTALE MESNINE

V nosečnosti naj bi se izogibali vsega surovega mesa, ker obstaja možnost, da je okuženo s toksoplazmo.
Toksoplazmoza je okužba s parazitom Toxoplasma gondii. Okužba je najpogostejša z uživanjem surovega ali ne dovolj prekuhanega mesa ter s stiki z okuženo mačko oziroma njenimi iztrebki. Okužba je zelo pogosta, a le redkim (nenosečim 🙂 ) povzroča zdravstvene težave predvsem zaradi imunske odpornosti.

Okužba za zdravje nosečnice ni nevarna, v kolikor nosečnica nima oslabljene imunske sposobnosti (zaradi drugih bolezni, ki oslabi imunsko sposobnost organizma). Okužba v nosečnosti je nevarna za plod, kajti parazit preide preko posteljico v plodovo kri, kar je vzrok za prirojeno toksoplazmozo. Če pa je nosečnica že prebolela okužbo, njena protitelesa ščitijo plod in onemogočijo prehod parazita preko posteljice.

Med surovo meso spadajo bifteki oz. manj pečeno meso (ne glede na vrsto, naj si bo goveje, telečje, ipd. in ni prepečeno čez sredico na način well-done), sušene, dimljene in nesterilizirane mesnine, tatarski biftek, surove školjke, surove ribe (suši, sašimi, ipd.).
Večja možnost okužbe je pri zaužitju surovega oz. ne dovolj toplotno obdelanega mesa svinjine, jagnjetine in divjačine.

Prav tako previdno pri navedbah, da je dobro sušeno, slano in/ali prekajeno meso, kar se tiče toksoplazmoze, neoporečno pa naj bi bilo, če zadevo za en dan zamrznemo na vsaj -18 stopinj. To je BUČA in NE DRŽI.
Mirujoče oblike parazita (oociste) preživijo zamrzovanje zelo dolgo časa, zato suhe mesnine tudi po zamrzovanju niso varne. 

Omenjene suhe mesnine lahko uživamo, če so le-te toplotno obdelane (npr. salama na pici, pršut v omaki … ). Načeloma parazite toksoplazmoze uniči temperatura nad 55 °C, vendar to ne pomeni, da lahko ne bo kakšnih težav. Kakorkoli, meso je dovolj toplotno obdelano (well done, pečeno, kuhano) pri središčni temperaturi nad 75 °C in je varno za uživanje.

13177687_1600225793629145_3296058554615013927_n
Vir slike: https://www.facebook.com/altroke.si/ (objavljeno z dovoljenjem lastnika)

Ali je trgovinsko surovo meso v nosečnosti bolj varno jesti?
Nobeno surovo meso ni varno, tudi če ga kupimo v trgovini, mesnici ali pri kmetu. Pri rokovanju s surovim mesom mora biti nosečnica še posebej previdna. Dobro naj si umiva roke, da ne prenese parazitov na druge jedi ali v svoje telo (usta, oči).

Paraziti Toxoplasma gondii so prisotni tudi v zemlji in preidejo na pridelke. V nosečnosti moramo zato svežo zelenjavo in sadje večkrat temeljito sprati pod vodo, da odstranimo parazite s površine.

Taki ukrepi veljajo le za nosečnice, ki so bile negativne na testu toksoplazmoze. Nosečnice, ki so bile na tem testu pozitivne, lahko uživajo tudi suhe, dimljnen, soljene mesnine, tatarski biftek itd. Ne glede na vse, s tovrstnimi mesninami v nosečnostni (pa tudi drugače) ni potrebno pretiravati, saj vsebujejo veliko soli in ostalih dodatkov, kot so nitratne soli, ipd. Vsekakor se ne štejejo za zdravo prehrano nosečnic in naj bodo, torej primerno toplotno obdelane, na jedilniku izjemoma, ob posebnih priložnostih, če res ne gre drugače.

Če se vam še zalušta tatarca in ga ne smete, predlagam tole vegi verzijo: https://www.boobeefoodee.si/blog/vegi-tatarc-tatarski-namaz/. 😉

Dober tek in čim manj nosečniških buč!

Prispevek pripravljen v sodelovanju z dr. Špelo Može Bornšek, univ.dipl.inž.živ.tehnol. (Prehranske buče)

VIRI:
http://www.zdstudenti.si/pogosta-vprasanja/48-pogosta-vprasanja/186-toxoplazmoza
http://www.nijz.si/sl/toksoplazmoza

One comment

  1. Pingback: Ali lahko jem pršut v nosečnosti? – PREHRANSKE BUČE

Leave a Reply