recepti za zdravo prehrano
 
Ajdove palačinke z banano

Ajdove palačinke z banano

ajdove palacinke

Moram začeti s tem, da smo ajdove palačinke z banano pojedli absolutno prehitro in nimam (!! drži !!) nobene fotke, zato sem si izposodila fotke iz neta (pexels). Kar ni nujno slabo, to namreč, da nimam nobene lastne fotke, ker to seveda pomeni, da so bile palačinke izjemno okusne. Vedno izpostavim najstarejšega člana (aja, ni otrok :D) te družine, ki mu ajda v nobeni obliki ne potegne, a tokrat je bil zajtrk pospravljen brez komentarja. Resnično mi je uspela ravno prava kombinacija ajdove moke, banan in jajc, ter malo dodatka Radenske za puhasto teksturo.

Mislim, da lahko ajdove palačinke oz. katerekoli palačinke jemo ob vsakem obroku. 😀 Če pripravimo slastno zelenjavno juho, obogatijo čudovito kosilo, prav tako pa prijajo za večerjo. Lahko gremo dlje in jih pripravimo v slani verziji, s kakšnim kremnim sirom, kumaričnim nadevom koprom. 

Te palačinke sem pripravila iz ajdove moke, iz katere je težko pripraviti puhasto in mehko testo, zato sem tokrat dodala jajca – bi pa šlo z znanimi veganski nadomestki – tropotcem, “lanenimi” jajci in kakšno banano več, prav tako pa vsebujejo grški jogurt, torej gre za vegetarijanski recept.

Če poskusite, prosim pošljite recept. 

Zakaj obožujemo palačinke?

  • ker, let’s face it, kdo jih pa ne? 😀
  • hiter jutranji obrok
  • ajda je zeeeelo zdravju prijazna
  • pripravimo jih lahko z ogromno dodatki
  • prijajo tako sladke kot tudi slane
ajdove palacinke
ajdove palacinke

VEGETARIJANSKO
BREZ GLUTENA
JAJCA
MLEČNI IZDELKI

PORCIJE: cca. 20 malih palačink

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 5 min

ČAS KUHANJA: 10 min

KAJ POTREBUJEM

AJDOVA MOKA, 50-60 g 

JAJCA, 1 srednje veliko (oz. ustrezni nadomestek zanje – 1 žlica indijskega tropotca ali 1 žlica “lanenih” jajc ali 1 banana, ipd.)

GRŠKI JOGURT, 50-60 g

BANANA, zelo zrela, 2 manjši banani

SOL, ščep

RADENSKA, 50ml

KAKO TO GRE

1. Jajce ubijemo v skledo in dodamo vse sestavine. Zmešamo s paličnim mešalnikom v enotno zmes.

2. Pečemo na ogreti ponvi, tako da z žlico zlijemo maso na manjše kupčke in previdno z žlico razvlečemo v kroge. Na vsaki strani pečemo 2-3 minute.

ajdove palacinke