recepti za zdravo prehrano
 
Ajdova zlevanka z jabolki in medom

Ajdova zlevanka z jabolki in medom

Ali tradicionalni slovenski zajtrk po naše. 🙂

V sklopu Mercatorjevega projekta KuhaM smo za izziv tega meseca pripravljali nekaj iz: kruha, masla, medu, mleka in jabolk.

V petek, 21. novembra 2014, bomo namreč že četrtič zapored obeležili dan slovenske hrane in z njim najpomembnejšo aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se izvaja skupaj v sodelovanju s slovenskimi vrtci in osnovnimi šolami. Namen projekta in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter zdrav način prehranjevanja.

Iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da raziskave kažejo, da se zajtrkovanje med otroci in mladostniki v zadnjih letih nekoliko izboljšuje, med tednom pa še vedno nikoli ne zajtrkuje skoraj tretjina slovenskih mladostnikov. Namen projekta je privzgajanje zdravih prehranskih navad, pa tudi ozaveščanje o ravnanju z odpadki in zmanjševanje količin zavržene hrane.

Zato smo kaj hitro zavihali rokave, saj podpiramo širjenje dobrih idej, ki so naravnane k bolj zdravemu načinu prehranjevanja, predvsem pa podpirati lokalno skupnost, torej domače pridelovalce in kmete.

Ideja se ni kalila dolgo; že nekaj časa se nam je po mislih valjala domača prekmurska zlevanka iz ajdove moke. Kaj naj bo bolj slovensko kot pa ajda? 🙂 Naša različica je nastala z nekaj dodatki, ki so se super ujeli, za sočnost so poskrbela naribana slovenska jabolka. Nujno poskusiti! 🙂

 ajdova zlevankaajdova zlevanka6ajdova zlevanka3ajdova zlevanka2ajdova zlevanka5ajdova zlevanka7
ajdova zlevanka4

[yumprint-recipe id=’309′] 

Leave a Reply