Ajdova zlevanka z jabolki in medom

Ali tradicionalni slovenski zajtrk po naše. 🙂

V sklopu Mercatorjevega projekta KuhaM smo za izziv tega meseca pripravljali nekaj iz: kruha, masla, medu, mleka in jabolk.

V petek, 21. novembra 2014, bomo namreč že četrtič zapored obeležili dan slovenske hrane in z njim najpomembnejšo aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se izvaja skupaj v sodelovanju s slovenskimi vrtci in osnovnimi šolami. Namen projekta in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter zdrav način prehranjevanja.

Iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da raziskave kažejo, da se zajtrkovanje med otroci in mladostniki v zadnjih letih nekoliko izboljšuje, med tednom pa še vedno nikoli ne zajtrkuje skoraj tretjina slovenskih mladostnikov. Namen projekta je privzgajanje zdravih prehranskih navad, pa tudi ozaveščanje o ravnanju z odpadki in zmanjševanje količin zavržene hrane.

Zato smo kaj hitro zavihali rokave, saj podpiramo širjenje dobrih idej, ki so naravnane k bolj zdravemu načinu prehranjevanja, predvsem pa podpirati lokalno skupnost, torej domače pridelovalce in kmete.

Ideja se ni kalila dolgo; že nekaj časa se nam je po mislih valjala domača prekmurska zlevanka iz ajdove moke. Kaj naj bo bolj slovensko kot pa ajda? 🙂 Naša različica je nastala z nekaj dodatki, ki so se super ujeli, za sočnost so poskrbela naribana slovenska jabolka. Nujno poskusiti! 🙂

 ajdova zlevankaajdova zlevanka6ajdova zlevanka3ajdova zlevanka2ajdova zlevanka5ajdova zlevanka7
ajdova zlevanka4

Ajdova zlevanka z jabolki in medom
KOLIKO PORCIJ: 8
* od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi izdelki * ovo lakto-vegetarijansko * z jajci
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
40 min
CELOTEN ČAS
1 hr
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
40 min
CELOTEN ČAS
1 hr
KAJ POTREBUJEM
  1. za manjši pekač 13x15 cm
  2. AJDOVA MOKA, 150 g
  3. JAJCA, velikost S, 2
  4. MLEKO, 250 ml
  5. MED, 1 jušna žlica + nekaj za dekoracijo
  6. SOL, mini ščep
  7. MASLO, 50 g
  8. RJAVI SLADKOR, 2 zravnani jušni žlici
  9. SODA BIKARBONA, 1/2 čajne žličke
  10. JABOLKA, 2 manjši ali 1 večje
KAKO TO GRE
  1. Jajca penasto umešamo s sladkorjem in dodamo zmehčano maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi nekaj časa.
  2. Solimo in počasi primešamo moko ter nazadnje še moko; nastala masa je gosta kot za carski praženec ("šmorn").
  3. Nazadnje dodamo sodo bikarbono, mleko in olupljeno ter naribano jabolko.*
  4. Testo vlijemo v pomaščen in narahlo pomokan pekač ter okrasimo z jabolki.
  5. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C dobrih 35 minut in po tem času naredimo poskus z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino testa; če je izvlečen čist in se na njem ne drži testo, je pecivo pripravljeno, sicer pa pustimo še 5 minut.
  6. Ohladimo in okrasimo z medom.
NAMIGI
  1. * Če so jabolka večja, damo samo polovico, pol pa prihrano za dekoracijo.
boobeefoodee.si https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply