Ultimativne anti-prehladne lizike

Spomnim se, ko smo bili otroci in nas je bolelo grlo; takrat je mama vedno pripravila take domače karamelne bonbončke; v ponvi je segrevala sladkor, da se je stopil, jih takoj vlila na kovinsko ploščo v obliki krogov in ko so se ohladili, smo jih pozobali. 🙂
Mi smo tokrat pripravili še boljše, saj smo jim dodali nariban ingver, v drugem poskusu ingverjev sok (nastane, ko ribamo ingver), v tretjem pa sušen ingver. Za proti-vnetno delovanje poskrbita še kurkuma in cimet ter seveda vitamin C v limoncah.

lizike1

Uporabili smo nerafiniran trsni sladkor iz prve slovenske trgovine z ekološkimi živili Kalček.

sestavine lizike

 

Ultimativne anti-prehladne lizike
KOLIKO PORCIJ: 10
* od 12. meseca dalje * brez glutena * vegansko * brez mlečnih izdelkov * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
10 min
CELOTEN ČAS
15 min
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
10 min
CELOTEN ČAS
15 min
KAJ POTREBUJEM
  1. RJAVI SLADKOR, 5 zvrhanih jušnih žlic
  2. LIMONIN SOK, 1 mala čajna žlička
  3. CIMET, ščep
  4. KURKUMA, ščep
  5. INGVER, svež, en mini košček ali sušen, ščep
  6. palčke za lizike ali lesene palčke za ražnjiče
KAKO TO GRE
  1. Sladkorju dodamo cimet, kurkumo in ingver ter ga počasi segrevamo v ponvici, da se utekočini; pogosto mešamo. Ko dobi lepo zlato rjavo barvo, previdno (ker je zelo vroče) na peki papir ali alu folijo zlivamo majhne krogce, v katere takoj položimo leseno palčko.
  2. Vsako liziko pokapamo z limoninim sokom in počakamo, da se ohladi.
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/
 

Leave a Reply