recepti za zdravo prehrano
 
Mavrični spomladanski zvitki

Mavrični spomladanski zvitki

Spomladanski zvitki so ena izmed jedi, ki je bila pri nas vedno na meniju v kitajskih restavracijah, poleg kislo pekoče juhe. Za Mercatorjev izziv tega meseca je prišlo mikavno navodilo: “Pripravite zvitke, takšne in drugačne, spomladanske, ki naj kličejo pomlad.”

Prav zaradi misli na svežino in hrustljavo zelenjavo, se nisem odločila za tipične kitajske spomladanske, ampak za sveže v riževem papirju, recimo jim vietnamske. Sestavin je zelo malo in so velikokrat poljubne, iz sveže mešane zelenjave in ponavadi rakcev. Sama sem raje zavila v smer zelenjavnega tofuja (moram priznati, da mi je od vseh preizkušenih tofujev, ravno ta Mix treh različnih, daaaaleč najboljši), sveže zelenjave, ki sem jo narezala na tanke, enako dolge trakce in kurkuminega bulgurja, ker mi je všeč barva. Rada bi rekla, da je postopek enostaven in čeprav po ogledu mnogih posnetkov zvijanja, tak tudi deluje, moram priznati, da sem potrebovala dobršno mero potrpežljivosti in počasnega dela. So pa le uspeli … 🙂

Eno rundo sem pripravila samo sveže (skupaj z arašidovo omakico), drugo pa pečene v olju. Prva, sveža različica mi je mnogo boljša, saj res hrustajo, pa tudi te vrste rižev papir se ne obnaša tako dobro ob cvretju.

Pripravljeni so po navodilih z embalaže – namakala sem jih 5 sekund v topli vodi. Rižev papir se namreč zelo hitro zmehča in postane lepljiv, tako da je zvijanje lažje.
Bulgur sem skuhala skupaj s kurkumo in malo žafranike za barvo; 10-15 minut, da je vsa voda izparela in počakala sem, da je se malo ohladil, preden sem nadevala zvitke.
Pekla sem jih v vročem rastlinskem olju, 2-3 minutke in odcedila na papirnati brisači. (Dajte jih narazen, da se ne zlepijo).
Pomakala sem jih v segreto arašidovo maslo. Preprosto. 🙂

1. Zvitkov ne preveč “nabasat”, ker se bodo težje zvijali; za nadev uporabite domišljijo.
2. Zelenjava naj bo pisana in različnih barv; iste barve zložite skupaj in ob zvijanju tesno zavijte.

POSTOPEK ZVIJANJA:
kako zvijemo

spomladanski zvitki spomladanski zvitki1 spomladanski zvitki2 spomladanski zvitki3 spomladanski zvitki4

V preteklosti sem enkrat že poskusila s cvretjem, sicer z drugačnim papirjem; izgledali so pa tako:

rizevi zvitki pecenii rizevi zvitki pecenii1

Če ste bolj navihano razpoloženi in nimate časa za zvijanje, lahko uporabite naš trik in pripravite riž/rezance z nadevom (kitajski) spomladanski zvitki. (Recept pa najdete v knjigici receptov BoobeeFoodee 1). 😉

spomladanski zavitki_wmriz spomladanski zvitki

Leave a Reply