Lečin veganski bolonjez (bolognese) je krasna veganska in rastlinska jed, ki jo boste pripravili v nekaj minutah. Gre za gostljavo omako za testenine, ki je brezmesna in jo lahko, glede na okus, ki ga dobimo z začimbami, mirne volje označimo za konkurentko bolj znani tradicionalni bolonjski omaki.
Omako bolonjez lahko uporabimo pri različnih ogljikohidratnih prilogah:
- poljubne vrste testenin (namig: bolje se ujame z makaroni, kot špageti ali rezanci)
- riž, pira in ječmen (namig: ker je omaka zelo kremna in gosta, potrebuje nekaj teksture in strukture; predlagam bolj čvrsta žita, drugače prehitro zaidemo v kašo)
Če jo pa razredčimo, lahko dobimo iz nje pravzaprav bogato mineštro. Na koncu kuhanja ji dodamo svežo špinačo, poljubne testenine/riž in natrgan tofu ter si tako pričaramo polnovreden obrok.
Zakaj obožujemo lečin bolonjez?
- gre za zelo nezahtevno jed, a slastno jed
- hitro pripravljena
- zdravju prijazna
- na hitro lahko skuhamo velike zaloge in prihranimo čas
- stročnice so izjemen vir beljakovin in mineralov
- skromna, poceni leča, ki ne načne prehranskega budgeta
- zelo uporabna v različnih kombinacijah in variantah (priloga, omaka, juha, mineštra, kot podlaga narastkom, dodatek lazanji, ali kot samostojna jed)
VEGANSKO
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO
PORCIJE: za cca. 2 litra omake
TEŽAVNOST: 1/3
ČAS PRIPRAVE: 10 min
ČAS KUHANJA: 20 min
KAJ POTREBUJEM
ČEBULA, 1 večja
POR, 1 manjši kos
ČESEN, 1 strok
PETERŠILJ, nasekljan, 1 jušna žlica
PAPRIKA, poljubna, 3-4 kose
ZAČIMBE: kumina, orientalska kumina, koriander, majaron, origano, bazilika, sladka paprika, dimljena paprika; vsake začimbe pol čajne žličke
ZAČIMBE 2: mlet ingver, mleta kurkuma, muškatni orešček, cimet; vsake začimbe damo ščep
LOVORJEV LIST, 2
GORČICA, 1 čajna žlička
RDEČA (oz. ORANŽNA) LEČA, oluščena, brez namakanja, 300 g
ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 1 liter
OLIVNO OLJE
PARADIŽNIKOVA MEZGA, 50 g
SOL, po okusu
KAKO TO GRE
1. Olivno olje segrejemo in na njem popražimo nasekljano čebulo, por, peteršilj in papriko. Ko je zelenjava že fino zmehčana, dodamo še nasekljan česen. Dušimo še 5 minut.
2. K zelenjavi damo lečo, dobro premešamo in pražimo na visoki temperaturi 2 minuti, ves čas mešamo. Dodamo še gorčico, sol, premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
3. Pokrito kuhamo 10 minut, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in kuhamo pokrito še 10 minut.
4. Ohladimo in razporedimo po porcijah, označimo in zamrznemo. V zamrzovalniku počaka 2-3 mesece.