recepti za zdravo prehrano
 
Proseni čokoladni puding z arašidi

Proseni čokoladni puding z arašidi

Če še ste oboževalci jedi iz prosene kaše in tudi vas daje nostalgija, ko vam kdo omeni to zlato žito, potem morate pripraviti ta proseni puding, to božansko sladico, brez glutena, mlečnih izdelkov in jajc, ki se preprosto stopi v ustih.


Jump to Recipe

Proso ima, poleg pšenice in ječmena, najstarejšo tradicijo gojenja. Že pred približno 6000 – 7000 let p.n.št so ga pričeli gojiti v Aziji. V Evropi ga več gojimo le v baltskih državah, na Poljskem in v Ukrajini, v srednjem veku je pa predstavljalo pomemben vir hrane. Slovani so za simbol plodnosti izbrali ravno proso in so prosene jedi pogosto pripravljali za poroke in podobna slavja.

V slovenski kuhinji največkrat uporabljamo proseno kašo, najpogosteje je pripravljena na mleku, z dodanim suhim sadjem. Zaradi ugodnih hranilnih lastnosti lahko proseno kašo uživamo pogosto, primerna pa je tudi za uvajanje goste hrane, ker ne vsebuje glutena. Poleg omenjene prosene kaše na mleku, se ga lahko poslužujemo v različnih receptih, ker je hvaležen tako za slane kot sladke jedi, za različne rižote, prikuhe in zakuhe v juhah in mineštrah.

Proso vsebuje precej beljakovin. Vsebuje veliko mangana, bakra, magnezija, železa in fosforja, med vitamini pa prevladujejo vitamini skupine B kompleksa, zato posezite po njem, če želite lepe lase, nohte in kožo.. Proso ima tudi precej prehranskih vlaknin, zato pomaga pri zaprtosti in napihnjenosti ter nasplošno uravna prebavo in, kot že rečeno, ne vsebuje glutena, zato je primerno za ljudi s celiakijo in za vse tiste, ki se ogibajo glutena.

Prosena kaša je na našem jedilniku velikokrat, ampak pride in gre v valovih. Imamo obdobja, ko nam zelo paše, kdaj pa nanjo pozabimo. Tukaj delim še nekaj idej za zdrave in slastne recepte iz prosene kaše:

Če bi rada več idej, kako skombinirati različne sestavine ali si naveličana enih in istih jedi, vabljena k naročilu jedilnika: https://www.boobeefoodee.si/blog/jedilniki/

Proseni čokoladni puding z arašidi

PORCIJE

4

pudingi
ČAS PRIPRAVE

10

minutes
ČAS KUHANJA

20

minutes
OSTALO

120

min

KAJ POTREBUJEM

  • PROSENA KAŠA, 150 g, suha

  • CHIA SEMENA, 2 jušni žlici

  • BELJAKOVINE V PRAHU, okus čokolada, 30 g

  • PRAVI KAKAV, 1 zvrhana jušna žlica

  • JAVORJEV SIRUP (ali sladilo po izbiri), 2 jušni žlici

  • MLEKO, rastlinsko ali kravje, 200 ml

  • ARAŠIDI, nesoljeni in nepraženi, 50 g

  • TEMNA ČOKOLADA, 100 g

KAKO TO GRE

  • Proseno kašo dobro speremo pod vročo vodo in v čisti vodi, rahlo osoljeni, skuhamo do mehkega.
  • Kašo rahlo ohladimo in s preostalimi sestavinami zblendamo v gladek puding.
  • Na ohlajen puding damo nasekljane arašide in ščep soli. Temno čokolado raztopimo in prelijemo čez arašide. Ohladimo.