Domač muesli

Domač muesli

Mešanica kosmičev, semen, suhega sadja, svežega sadja, sladkorja/sladila, ščepca soli pa še česa se vedno znova izkaže za odlično, hitro pripravljeno jed, ki nam služi kot prigrizek, malica, obogatitev zajtrka ali posladek kar tako. 🙂

Osnovni recept je vedno pretežno enak:
– 3 dele kosmičev (pirini, ovseni, ajdovi, proseni – izberemo poljubno)
– 1 del suhega sadja
– 0,5 dela semen (bučna, makova, lanena, sončnična, konopljina, … )
– 0,5 dela poljubnega sladila (melasin sladkor, agavin sirup, kokosov sladkor, javorjev sirup, … )
– 1 del svežega sadja ali zelenjave (pretlačena banana, naribano jabolko, nariban korenček, … )
– 1 del oreščkov (mandlji, orehi, indijski oreški, makadamija, lešniki, arašidi, … )
– poljubni okusi: cimet, vanilija, kokos, kardamom, piment, muškatni orešček, kakav, koščki temne čokolade
– 1 del olja (kokosovo, repično)

Del pomeni razmerje, ki ga uporabimo. Največ naj bo torej kosmičev, ki so osnova, sladkor oz. sladilo nista toliko zaradi okusa, kot zaradi vezave sestavin, saj se pri peki raztopi in zlepi skupaj ostale sestavine.

Iz tega lahko pripravimo izredno okusne energijske ovsene ploščice, ki jih imamo vedno pri roki za hiter prigrizek, za na potovanje, v službo, vrtec ali šolo.

musli3musli2musli

Domač muesli z brusnicami, mandlji in kokosom
KOLIKO OSEB: 16
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
30 min
CELOTEN ČAS
35 min
ČAS ZA PRIPRAVO
5 min
ČAS KUHANJA
30 min
CELOTEN ČAS
35 min
KAJ POTREBUJEM
  1. AJDOVI KOSMIČI, 100 g
  2. OVSENI KOSMIČI, 200 g
  3. LANENO SEME, 3 zvrhane jušne žlice
  4. BUČNA SEMENA, 1 zvrhana jušna žlica
  5. AMARANTOVI NAPIHNJENČKI, 2 zvrhani jušni žlici
  6. JAVORJEV SIRUP, 3 jušne žlice (če je masa presuha, dodamo malo več)
  7. KOKOSOVA MOKA (groba), 5 zvrhanih jušnih žlic
  8. SUHE BRUSNICE, 100 g
  9. MANDLJI, 100 g
KAKO TO GRE
  1. Mandlje na grobo sesekljamo in zmešamo z ostalimi sestavinami. Masa se mora rahlo lepiti in sestavine že malo povezane med sabo, drugače dodamo še malo javorjevega sirupa.
  2. Razporedimo na pekač in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C slabe pol ure oz. dokler ni masa rahle zlate barve.
  3. Ko se ohladi, maso razsekamo na majhne koščke in hranimo v tesno zaprti posodi.
NAMIGI
  1. * Če pripravljamo ovsene ploščice, dodamo na zgornjo količino 2 večji pretlačeni banani; postopek ostane isti.
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply