recepti za zdravo prehrano
 
Budget menu_predstavitev

Budget menu_predstavitev

Budget menu je tisti menu, za katerega porabimo do največ 40 € tedensko in z njim nahranimo 4-člansko družino (2 in 6 let otroka). 
Namenjen je vsem, ki se spopadate s preveliko porabo hrane na teden ali mesec in želite dobiti nove ideje, kako in kaj skuhati iz nakupovalnih vreče. Hkrati z njim ciljam na socialno ogrožene skupine, saj pogosto oz. povečini nimajo dovolj sredstev na razpolago, s katerimi bi pripravili soliden menu, kakovostne obroke, z dobrimi kombinacijami, predvsem pa s čim manj zavržene hrane (to slednje pravzaprav velja za vse nas).

Budget menu ni prilagojen družinski jedilnik, to storitev najdete tukaj: https://www.boobeefoodee.si/blog/jedilniki/.

Budget menu je precej poenostavljen, obroki vsebujejo vse alergene in so kombinirani z mesom, delno pa z rastlinskimi beljakovinami. Jedi so precej preproste, tipične in skoraj družinsko tradicionalne, še vedno jim pa poskušam dati svoj pečat. Ker je menu namenjen skoraj vsem oz. širšim množicam, sem se odločila za jedi, ki se skuhajo oz. pripravijo precej hitro, kombinacije so smiselne, predvsem pa stremim k temu, da vsak obrok vsebuje nekaj vitaminov, mineralov, beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. 
Menu ni dieta, menu je skupek dobrih idej, nešteto preizkušenih praks, preverjenih kombinacij in je pisan “live”, medtem, ko tudi sama doma preizkušam te jedi.

Napisani so trije obroki dnevno in če večina izmed nas običajno pripravi le enega “proti večeru”, vsaj med tednom, sem se vseeno odločila za tovrsten tip kombiniranja obrokov, saj dobrih idej nikoli ni preveč.
Boste pa opazili, da je večerja oz. tretji dnevni obrok vedno bolj lahek; dan sem namreč sestavila tako, da lahko tudi večerjo priključite “kosilu” oz. dva obroka tudi združite v enega. To je sicer terjalo malce več napora in razmišljanja, a nič ne de, verjamem, da boste zadovoljni.

Vsak teden bo napisan v posebni objavi, pod imenom Menu budget [št.]. Objava bo sestavljena iz nakupovalnega listka s količinami, menuja s tremi jedmi. Ob vsakem obroku bom dopisala sestavine in količine, posamezne jedi pa bodo imele ali povezavo do že objavljenega recepta ali bo pa posamezen recept objavljen posebej. 

Menuji in način objavljana se bo verjetno prilagajal potrebam, komentarjem, predlogom in tako bom nenehno stremela k izboljšavam.

Se dobimo na budgetu? 😉

Leave a Reply