recepti za zdravo prehrano
 
Baby bolonjska omaka

Baby bolonjska omaka

Kar ne morem mimo tega mletega mesa in če se zdi, da je pogosto na meniju, to deloma drži. Drži, da je mleto meso pogosto na meniju, a drži tudi, da rdeče meso več kot 1x tedensko ni na meniju. Torej, kuhamo po smernicah, a nismo tako raznoliki. Kar pa ne spremeni dejstva, da ima Ekodar res dobro mleto meso in ga rada uvajam naši dojenčici.

 

Bolonjska omaka je priljubljena, mislim, da na vseh koncih in krajih, tako da ne morem mimo nje. Primerna za kot polivka za vse sorte testenin, riža, zelenjavnih rezancev, lazanje, zloženk, pa še kje bi se našla. Priročna je kot “skuhamo nekaj litrov in zamrznemo po porcijah” jed, pa še hitro je pripravljena. Veselila sem se, da jo že končno lahko uvedem dojenčici (zaradi paradižnika, ki ga uvajam po 9. mesecu) in sploh nisem podvomila, da ji jed ne bo všeč. Zaradi enostavnosti celotnega obroka sem izbrala še polento, seveda pa nisem mogla iz svoje kože in sem bolonjski omaki dodala še bučke. – Namig – če jih vaš otrok ne mara (oz. misli, da jih ne, ker jih vidi – govorim za starejše otročaje), jih na drobno naribajte, brez olupka se ve, pa se bodo lepo pokuhale v sami omaki, otročad pa še dojela ne bo, da je kaj drugače. Ne pozabite na malce več začimb, ki bodo zaokrožile celotno jed.

Nekaj primerkov naših bolonjskih omak:

bolonjska omaka z grahom in rižem

bolonjska omaka v rižoti

bolonjska omaka v lazanji

 

Pa da se vrnemo k naši baby različici – poimenovala sem jo tako, ker nima soli, saj je dojenčkom do 12. meseca v hrano ne dodajamo; obogatena je z začimbami, ki so primerne za tako male želodčke, dodana pa ji je še zelenjava, tokrat bučke. 

Baby bolonjska omaka
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 2
KAJ POTREBUJEM
za 2 dojenčkasti porciji:
  • ČEBULA, ½ manjše
  • ČESEN, 1 strok
  • EKO GOVEJE MLETO MESO, 80 g
  • BUČKE, 1 manjše
  • LOVORJEV LIST, 1
  • TIMIJAN, 2 ščepa
  • ORIGANO, ščep
  • BAZILIKA, nekaj listkov
  • REPIČNO OLJE, 1 čajna žlička
  • PARADIŽNIKOVA OMAKA, pasata, 3 jušne žlice
KAKO TO GRE
  1. Olje segrejemo in na njem na majhni temperaturi podušimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo nasekljan česen in premešamo, da zadiši.
  2. Dodamo meso in nekaj minut pražimo, da spremeni barvo, a pazimo, da se ne zažge. Dodamo malo vode in začimbe. Kuhamo še 10 minut, nato pa dodamo bučke in prilijemo paradižnikovo omako.
  3. Omaka se kuha še 10 minut, nato pa odstavimo in pustimo 5 minut.
  4. Postrežemo s polento, testeninami, rižem, ...
NAMIGI in NASVETI
GLUTEN: ne
MLEČNI IZDELKI: ne
JAJCA: ne
MESO: da
SOJA: ne
OREŠČKI: ne
PALMINA MAŠČOBA: ne

 

Leave a Reply